Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Čovečanstvo 1 - Asteroid 0": Nasina misija sudaranja svemirske letelice i asteroida Dimorfos uspešno izvedena

Autor Aleksandra Cvetić

Misija koja je sinoć sat vremena posle ponoći uspešno izvedena, predstavljala je istorijski poduhvat a naučnici tvrde da je test imao idealan ishod.

 DART Misija-0726291772.jpg Izvor: Profimedia

SVEMIRSKA LETELICA U OBLIKU KOCKE, veličine automata za piće koja se sastoji od senzora, jonskog potisnika, antene i dva solarna niza sudarila se sa asteroidom Dimorfos, veličine fudbalskog stadiona u noći između ponedeljka na utorak. Mnogi su ovu misiju nazvali istorijskim poduhvatom, jer smo po prvi put pokušali da skrenemo neko nebesko telo sa putanje i u tome bili uspešni. 

Nakon uspešnog završetka misije svi oni koji su uživo pratili ovaj događaj mogli su da čuju komentatora kako izgovara: "Čovečanstvo 1 - Asteroid 0". Iako Nasa neće znati rezultate misije još najmanje dva meseca, već sada je stigla potvrda kako je test imao "idealan ishod". Za sada su pretpostavke da je letelica udarajući Dimorfosa skratila njegovu orbitu za 10 minuta, što znači da joj je trenutno potrebno 11 sati i 55 minuta da napravi pun krug oko Didimosa širokog oko 400 metara.

Administrator Nase Bil Nelson čestitao je DART timu ubrzo nakon završetka misije, naglašavajući kako bi test jednog dana mogao da spasi čovečanstvo i ukazao da je planetarna odbrana globalni poduhvat od velikog značaja. 

Trenutci sudara

Dok je DART letelica jurila ka asteroidu par minuta pred udar se na snimku pojavila kamenita površina sa jasno uočljivim kraterima. Sve bliža slika se svake sekunde vraćala na Zemlju, a članovi zemaljskog tima u laboratoriji u Merilendu su sa sve većim uzbuđenjem gledali kako se Dimorfos sve jasnije nazire. Na kraju - ekran je postao crn, ubrzo potom inženjeri su objavili da je letelica potpuno uništena, ali da su se neki njeni delovi najverovatnije zadržali u krateru koji je nastao nakon udara. Prvi proračuni pokazuju da je letelica udarila 1,6 metara dalje od ciljanog mesta, ali da to i dalje predstavlja veliki uspeh. 

Evropska svemirska agencija pokreće misiju 2024. godine koja će poslati sondu na Dimorfos i Didimos kako bi ih detaljnije proučila. Trenutno znamo da se ova dva asteroida u poslednjih nekoliko godina približavaju Zemlji, ali na udaljenosti ne većoj od 10 miliona kilometara zbog čega ne predstavljaju pretnju.

Ono što naučnike brine je što bi asteroid veličine Dimorfosa jednog dana moga da izazove uništenje celog jednog kontinenta ukoliko se uputi ka nama, dok bi se udar osetio i u ostatku sveta. Zbog čega je i pokrenuta misija planetarne odbrane još 2016. godine čiji cilj je rano otkrivanje nebeskih tela i proučavanje njihovih putanja koji bi mogli da izazovu još jedno masovno izmiranje na Zemlji kako bi predupredili ovaj scenario. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka