Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teleskop Džejms Veb otkriva Neptunove tajne: Pogled na planetu kojoj je potrebno 164 godine da napravi krug oko Sunca

Autor Aleksandra Cvetić

Svemirski teleskop Džejms Veb je uspeo da sa svojim infracrvenim kamerama zabeleži najjasniji pogled na Neptun i otkrije tajne jedne od najudaljenijih planeta u Sunčevom sistemu.

 Neptun i njegovi sateliti.jpg Izvor: NASA, ESA, CSA, STScl

SVAKODNEVNO SA SVEMIRSKOG TELESKOPA DŽEJMS VEB pristižu brojne fotografije, međutim ono što ih čini posebnim je što beleže mnoštvo detalja i ukazuju na stvari koje su ranije bile nepoznate nauci. Stoga, njegova prva slika Neptuna je ujedno i najjasniji pogled na prstenove ove udaljene planete u poslednjih trideset godina. 

"Prošle su tri decenije otkako smo poslednji put videli ove blede, prašnjave prstenove, i ovo je prvi put da ih vidimo u infracrvenom zračenju", objašnjava astronom Heidi Hamel i dodaje da on je još od otkrića iz 1846. godine fascinira istraživače - a jedan od razloga je možda i taj što je izuzetno udaljen od naše planete. Neptun kruži na udaljenom tamnom delu spoljašnjeg Sunčevog sistema, gde Sunce toliko slabo dopire da podne na njemu izgleda kao predveče na Zemlji. 

 Neptun Džejms Veb.jpg Izvor: NASA, ESA, CSA, STScl

Vebova infracrvena kamera snima objekte u bliskom infracrvenom opsegu od 0,6 do 5 mikrona, zbog čega Neptun ne izgleda plav kao na primer na Hablovim fotografijama. On izgleda sivkasto-beo sa belim ledenim oblacima, a pošto prstenovi odbijaju više svetlosti u infracrvenom spektru onada su i mnogo uočljiviji. Stoga kad su astronomi ugledali fotografiju primetili su Neptunov Severni pol koji do sada ostajao izvan njihovog vidokruga jer je nagnut od Zemlje i treba mu 164 godine da obiđe Sunce - ali Vebovi snimci nagoveštavaju svetlost koja se nalazi u toj oblasti. On je takođe snimio i sedam od četrnaest njegovih prirodnih satelita, Najadu, Galateja, Proteja, Talasa, Despina i najuočljivijeg ovde neobičnog Tritona. 

Prekriven smrznutim sjajem kondenzovanog azota, Triton odbija u proseku 70 posto svetlosti. Ono što ga naučnicima čini interesantnim je to da on kruži u retrogradnoj orbiti, što mnoge navodi da spekulišu da je on prvobitno bio objekat Kajperovog pojasa koji je Neptun gravitaciono "uhvatio". Dodatne istraživanja ova dva udaljena nebeska tela su planirana za sledeću godinu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka