Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POGLED KA GORE: Jupiter nije bio ovoliko "blizu" Zemlje u poslednjih 59 godina

Autor Aleksandra Cvetić

Ljubitelji astronomskih fenomena će sledeći ponedeljak moći da vide Jupiter na udaljenosti koja je poslednji put zabeležena 1963. godine.

 Jupiter_1104597008.jpg Izvor: Shutterstock

JUPITER SE SMATRA DŽINOVSKOM PLANETOM koja kada se nađe na svojoj najudaljenijoj tački od Zemlje bude udaljena čak 965 miliona kilometara. Međutim, on će nam se u ponedeljak sledeće nedelje "približiti" na 590 miliona kilometara, drugim rečima - on će izlaziti na istoku dok Sunce bude zalazilo na zapadu.

Razlog za ovo leži u činjenici da Zemlja i Jupiter ne kruže oko Sunca u savršenim krugovima, već prolaze jedno pored drugog na različitim udaljenostima tokom godine. NASA savetuje da je -  jedna od retkih koja se može videti golim okom - ljubitelji astronomije posmatraju kroz određene instrumenate kako bi videli njegov prsten ili neki od satelita. 

NASA-in astrofizičar Adam Kobelski objašnjava da bi teleskop od 4 inča omogućio posmatraču da vidi njegovu veliku crvenu tačku i trake, i da je idealno mesto za posmatranje ovog fenomena na višim nadmorskim visinama gde vlada suvlja klima. 

"Prizori bi trebalo da budu odlični nekoliko dana pre i posle 26. septembra", objasnio je Kobelski. On dodaje da će Jupiter pored Meseca u ovom intervalu da bude najsjajnije nebesko telo, što ga čini idealnim za posmatranje. NASA-ina svemirska letelica Juno kruži oko njega već šest godina i pruža naučnicima slike i podatke o njegovoj atmosferi, strukturi i magnetnom polju. 

Pored toga, poznato je da Jupiter ima ukupno 79 prirodnih satelita, od kojih su najveći - Io, Evropa, Ganimed i Kalisto. Stoga mnogi naučnici ulažu napore da prouče i njih, a za sada je u planu da se lansira svemirska letelica Evropa Kliper u oktobru 2024. godine kako bi na Jupiter stigla u aprilu 2030. godine i započela opsežna istraživanja.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka