Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svemirski teleskop Džejms Veb razotkriva izgled Fantomske galaksije: Naučnici će sada moći pomno da prouče njene krake

Autor Aleksandra Cvetić

Svemirski teleskop Džejms Veb je napravio fotografiju spiralne galaksije velikog dizajna M74 i pružio naučnicima priliku da detaljnije "zavire" u njeno zvezdano jato.

 Fotografija M74 sa Džejms Veba Izvor: ESA/Webb, NASA & CSA, J. Lee i PHANGS-JWST tim/ J. Schmidt

Svemirski teleskop Džejms Veb je snimio novu fotografiju spiralne galaksije koja izgleda kao školjka sačinjena od gasova plave i ružičaste boje - poznata je po imenu Fantomska galaksija ili M74 i nalazi se u sazvežđu Riba na 32 miliona svetlosnih godina od Zemlje

M74 je zbog svojih dobro definisanh i istaknutih krakova poznata i kao "spiralna galaksija velikog dizajna", a sve ovo kao i njen položaj je čini popularnim nebeskim telom za proučavanje među astronomima. 

 M74 Izvor: NASA, ESA, Digitized Sky Survey 2 / Davide De Martin (ESA/Hubble)

"Vebov 'oštar vid' otkrio je delikatne filamente gasa i prašine u grandioznim spiralnim krakovima koji vijugaju na ovoj fotografijia", rekli su predstavnici Evropske svemirske agencije u svom saopštenju. Oni su dodali da nedostatak gasa u njenom središnjem delu pruža jasan pogled na zvezdano jato. 

Fotografiju je napravio Džejms Vebov instrument koji je osetljiv na svetlost iz srednjeg infracrvenog područija elektromagnetnog spektra, a naučnici ističu kako će im poslužiti prilikom istraživanja zvezda, zvezdanih jata i prašine koja lebdi u međuzvezdanom prostoru. Za sada je primarni cilj projekta pod nazivom Fizika u visokoj ugaonoj rezoluciji obližnjih galaksija ili skraćeno PHANGS, da pronađu deo u kom se formiraju zvezde u spiralnim galaksijama visokog dizajna i merenje mase i svetlosti zvezdanih jata. 

 M74 poređenje Izvor: ESA/Webb, NASA & CSA, J. Lee i PHANGS-JWST tim; ESA/Hubble & NASA, R. Chandar / Schmidt

Takođe, M74 zajedno sa još 18 sličnih galaksija je bio predmet proučavanja i svemirskog teleskopa Habl, što ga čini idelnim kandidatom za poređenje jer teleskopi hvataju različite spektre svetlosti. Kada se uporede, jasno se vidi da se na Hablovom snimku vide starije zvezde u centru, dok se plave tj. mlađe nalaze u spinalnim krakovima galaksije, kao i nove koje se formiraju u crvenim "mehurovima". Dok na Džejmsovom snimku dominiraju gas i prašina unutar krakova galaksije, kao i gusto zvezdano jato u jezgru. 

 Habl i Džejm Veb Izvor: ESA/Webb, NASA & CSA, J. Lee i PHANGS-JWST tim; ESA/Hubble & NASA, R. Chandar / J. Schmidt

"Ova nova slika M74 ima izuzetnu dubinu", objasnili su predstavnici ESA. Oni su dodali da crvena boja predstavlja prašinu koja prolazi kroz krakove galaksije, dok su mlade zvezde i jezgro plave, a starije i veće zvezde cijan i zelene boje. Delovi u kojima se formiraju nove zvezde su predstavljene ružičastim mehurićima, a tako detaljni prikazi se retko mogu videti na ranijim fotografijama. Kako bi upotpunili svoja istraživanja i uporedili vidljivu i infracrvenu svetlost, naučnici su "spojili" dve fotografije i dobili prikaz M74 sa mnoštvom novih detalja

Možda će vas ineteresovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka