Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Kinezi gaje pirinač u svemiru? Astronauti tvrde da eksperiment sa biljakama napreduje neočekivano dobro

Autor Aleksandra Cvetić

Kineski astronauti su nedavno počeli da uzgajaju pirinač i kres u okviru eksperimenta koji ima za cilj da po prvi put u svemiru reprodukuje ceo životni ciklus biljke.

 Svemirski pirinač Izvor: Profimedia / ilustracija

Hrana i njena laka dostupnost su bitan faktor koji utiče na opstanak kada se čovek nađe hiljadama kilometara udaljen od Zemlje. Kako bi poboljšali svoje šanse u svemiru, mnogobrojni naučnici i agencije sprovode istraživanja uzgoja biljaka u mikrogravitacijskim uslovima - a Kineska akademija nauka je sada izvestila kako jedan njihov sličan eksperiment na svemirskoj stanici Tijangong za sada uspešno napreduje

Kina već godinama unazad uspešno razvija svoj svemirski program, oni izvode eksperimente u orbiti i imaju sopstvenu svemirsku stanicu Tijangong 1. Kako bi bili što uspešniji u "svemirskoj trci", između ostalog pokušavaju da otkriju i na koji način se proces uzgoja biljaka odvija u uslovima nulte gravitacije. 

Rezultati do kojih su došli naučnici sada ukazuju da je moguće uzgajati hranu daleko od Zemlje, što implicira da bi dugoročne istraživačke misije u budućnosti mogle da budu veoma uspešne. Istraživač Dženg Huikjong je objasnio da se usevi mogu uzgajati samo u veštačkim sredinama koje oponašaju uslove koje vladaju na Zemlji. 

Svemirska bašta

Eksperiment je počeo 29. jula, kada je na svemirskoj stanici Tijangong zasađeno seme biljke kres i pirinča. Potom su astronauti 8. i 12. avgusta otvorili eksperimentalne kabinete, u kojima je moguće menjati silu gravitacije, skladištiti useve na niskoj temperaturi i primenjivati biotehnologiju. 

Prvi rezultati su premašili sva očekivanja naučnika jer su stabljike pirinča narasla između 5 i 30 cm, dok je kres uspešno niko i razvio po četiri lista. Oni ističu da je ovo otkriće veoma značajno, jer im daje osnovu da veruju kako se i drugi usevi poput uljane repice, kupusa i prokelja mogu uspešno razvijati u svemiru.

Do decembra, biljke će nastaviti da rastu, a posada će nastaviti da prati njihov napredak. Cilj ovog eksperimenta je bolje razumevanje  životnog ciklusa biljaka u svemiru, kao i ispitivanje da li okruženja sa mikro tj. nultom gravitacijom mogu iskoristiti za povećanje produktivnosti useva na neki način.

Ovo nije prvi put da se Kina bavi ovakvom vrstom eksperimenta, jer je pre dve godine njihova sonda isporučila seme pirinča na Mesec i vratila ga nazad sa ciljem da se razviju nove sorte zrna na Zemlji. S druge strane, eksperimenti na Međunarodnoj svemirskoj stanici rezultirali su svemirskim paprikama, brokolijem i cvetnom baštom. Dok su naučnici na Zemlji, uzgajali useve u lunarnoj prašini i potvrdili da bi u budućnosti poljoprivredom mogli da se bavimo i na Marsu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka