Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb nam šalje prve snimke planeta IZVAN SUNČEVOG SISTEMA (FOTO)

Fotografija koju je napravio svemirski teleskop Džejms Veb, prva je te vrste, jer je do sada snimljeno nek nekoliko egzoplaneta i to sa zemlje. Sada smo im se približili iz svemira...

 Ogledala svemirskog teleskopa Džejms Veb u svemiru Izvor: Shutterstock

PRVA FOTOGRAFIJA EGZOPLANETE koju je napravio moćni svemirski teleskop "Džejms Veb" ujedno je prva te vrste ikada napravljena.

Astronomi do sada direktno snimili tek 20 egzoplaneta i to samo sa teleskopa koji se nalaze na Zemlji. Međutim, zbog toga što atmosfera naše planete blokira najveći deo infracrvene svetlosti, te fotografije su veoma slabog kvaliteta i teško se raspoznaju detalji.

Fotografija koju je "Džejms Veb" napravio je prvi snimak egzoplanete koja je snimljena pomoću infracrvene svetlosti, koja čini veći deo svetlosti unutar atmosfere, prenosi RTS.

Zbog toga, astronomi mogu da raspoznaju mnogo više detalja na fotografiji i preciznije odrede masu i temperaturu, a omogućiće im i da raspoznaju kretanje oblaka.

"Ovo je zaista istorijski trenutak za astronomiju. 'Džejms Veb' će nam otvoriti vrata da proučavamo planete u mnogo širem spektru talasnih dužina i da podrobnije proučavamo njihov sastav. Moći ćemo da otkrijemo i prisustvo vode", kaže profesorka Saša Hinkli sa Univerziteta Egzeter.

Direktno snimanje egzoplaneta je ogroman izazov zbog svetlosti koju emituje zvezda. Fokus poslednjeg posmatranja je gasni džin HIP 65426-b u sazvežđu Kentaur, koji je pet do deset puta veći od Jupitera a od Zemlje je udaljen 385 svetlosnih godina.

Sto puta je udaljeniji od svoje zvezde nego što je Zemlja od Sunca, što omogućava da se lakše raspozna. Uprkos tome, 10.000 puta je manje svetao od svoje zvezde – nešto slično kao kada biste pokušali da spazite svica pored svetionika na razdaljini od 80 kilometara.

Najnovija posmatranja utvrdila su da je atomsferska temperature na planeti 1.300 stepeni Celzijusa i da su crveni oblaci od silicijuma.

"Bilo bi to grozno mesto za život", dodala je Hinkli.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka