Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBROJAVANJE JE PREKINUTO: Odloženo poletanje letelice na put oko Meseca - šta sve treba da znate o misiji Artemis

Misija Artemis I je prva u nizu misija koje bi trebalo da rezultiraju slanjem ljudske posade na Mesec.

 Nasina letelica spremna za poletanje u okviru misije Artemis I Izvor: NASA/Ben Smegelsky

ARTEMIS I će biti prvi integrisani test Nasinih sistema za istraživanje dubokog svemira: svemirske letelice Orion, rakete Space Launch Sistem (SLS) i zemaljskih sistema u svemirskom centru Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi. Prva u nizu sve složenijih misija, Artemis I biće test letenja bez posade koji će obezbediti osnovu za ljudska istraživanja dubokog svemira.

Možda će vas zanimati i:

Tokom ovog leta, letelica će lansirati najmoćniju raketu na svetui leteti dalje nego što je bilo koja letelica napravljena za ljude ikada letela. Putovaće 450 616 km od Zemlje, hiljadama kilometara iza Meseca tokom misije koja će trajati oko četiri do šest nedelja. Orion će ostati u svemiru duže nego što je to učinio bilo koji brod za astronaute bez pristajanja na svemirsku stanicu i vratiti se kući brže nego ikada ranije.

"Ovo je misija koja će zaista uraditi ono što nije urađeno i naučiti nas nešto što do sada nije bilo poznato", rekao je Majk Sarafin, menadžer misije Artemis I u sedištu Nase u Vašingtonu.

Napuštanje Zemlje

SLS I ORION će poleteti sa lansirnog kompleksa 39B u Nasinoj modernizovanoj svemirskoj luci u svemirskom centru Kenedi na Floridi. SLS raketa je dizajnirana za misije izvan orbite Zemlje, tako da nosi posadu ili teret na Mesec i dalje. Pokrenuta parom od pet segmentnih pojačivača i četiri motora RS-25, raketa će dostići period najveće atmosferske sile za devedeset sekundi. Nakon odbacivanja pojačivača, panela servisnih modula i sistema za prekid lansiranja, motori jezgra će se ugasiti i jezgro će se odvojiti od svemirske letelice.

Dok letelica pravi orbitu oko Zemlje, ona će rasporediti svoje solarne nizove, a prelazna faza kriogenog pogona (ICPS) će dati Orionu veliki pritisak potreban da napusti Zemljinu orbitu i putuje ka Mesecu. Odatle će se Orion odvojiti od ICPS-a u roku od dva sata nakon lansiranja. ICPS će zatim rasporediti nekoliko malih satelita, poznatih kao CubeSats, za izvođenje nekoliko eksperimenata i demonstracija tehnologije.

Oko Meseca

NA PUTU od Zemljine orbite do Meseca, Orion će pokretati servisni modul koji obezbeđuje Evropska svemirska agencija, koji će snabdevati glavni pogonski sistem i snagu svemirske letelice. Orion će proći kroz Van Alenove radijacijske pojaseve, proleteti pored satelitske konstelacije Globalnog pozicionog sistema (GPS) i iznad komunikacionih satelita u Zemljinoj orbiti. Da bi razgovarao sa kontrolom misije u Hjustonu, Orion će preći sa Nasinog sistema satelita za praćenje i prenos podataka i komunicirati preko mreže dubokog svemira. Odavde će Orion nastaviti da demonstrira svoj jedinstveni dizajn za navigaciju, komunikaciju i rad u okruženju dubokog svemira.

Putovanje na Mesec će trajati nekoliko dana, tokom kojih će inženjeri proceniti sisteme svemirske letelice i, po potrebi, ispraviti njenu putanju. Orion će leteti oko 100 km iznad površine Meseca, a zatim će koristiti Mesečevu gravitacionu silu da pokrene Orion u novu duboku retrogradnu, ili suprotnu, orbitu oko 70.000 km od Meseca.

Letelica će ostati u toj orbiti otprilike šest dana kako bi prikupila podatke i omogućila kontrolorima misije da procene performanse letelice. Tokom ovog perioda, Orion će putovati u pravcu oko Meseca retrogradno od pravca u kome Mesec putuje oko Zemlje.

 Putanja letelice
Putanja letelice
Izvor: NASA

ODLOŽENO POLETANJE

UPRKOS jakim električnim pražnjenjima oblaka tokom vikenda, Nasa je potvrdila da se odbrojavanje nastavlja.

U skladu sa time počelo je punjenje rezervoara rakete gorivom, ali se i dalje pomno prati meteorološka situacija iznad Floride. Lansiranje se očekivalo u 14.33 sati prema našem vremenu. Najmoćnija svemirska raketa trebalo je da poleti sa Kejp Kanaverala oko 14 i 30. Ipak zbog tehničkih problema, poletanje odloženo za 2. septembra.

Nasini tehničari primetili su pukotinu na tanku koji povezuje rezervoare sa vodonikom i tečnim kiseonikom, a takođe se proverava i spremnost motora broj 3.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka