Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde će na Mesec sleteti Nasina posada? Od čega sve zavisi odabir mesta na koje će se spustiti astronauti

Autor Milana Petrović

Nasin program Artemis uveliko je u toku, a jedan od zadataka na kom trenutno rade naučnici je i pronalazak idealnog mesta za sletanje na Mesec.

 Mesec Izvor: NASA/JPL/USGS

NASA SE UVELIKO priprema da prvi put posle više od pola veka ponovo pošalje ljudsku posadu na Mesec. Plan je da se to desi do decembra 2024. godine, a jedan od zadataka je i da pronađu savršeno mesto za sletanje.

"Izbor regiona znači da smo jedan veliki korak bliže vraćanju ljudi na Mesec, po prvi put od Apola", istakao je Mark Kiraših iz Odeljenja za razvoj programa Artemis u Nasi.

Možda će vas zanimati i:

Veličina svake lokacije je površine 15 puta 15 kilometara, a one se nalaze unutar šest stepeni geografske širine južnog pola na Mesecu, gde su različite geografske karakteristike, piše Science Alert, a prenosi RTS.

"Svaka regija ima najmanje deset potencijalnih lokacija za sletanje. Kada je Nasa birala zone za sletanje, naučnici i inženjeri oslonili su se na podatke koje je prikupio Lunar Recconnaissance Orbiter, bespilotna letelica koja kruži oko Meseca", istakao je Džejkob Bričer, glavni naučnik za istraživanja Nase.

Podaci izbora regija sakupljani su decenijama, a proučavani su parametri kao što su vreme lansiranja, sigurno sletanje, nagib terena, lakoća komunikacije sa Zemljom.

"Svaki od regiona za sletanje takođe pruža pristup sunčevoj svetlosti tokom šest i po zemaljskih dana koliko će astronauti biti na Mesecu. Ovo je od vitalnog značaja za neprekidno snabdevanje solarnom energijom i minimalne temperaturne fluktuacije", istakao je Džejkob Bričer.

Krateri koji su trenutno u funkciji su Faustini, Šeklton, De Gerlaš, Amundsen, Nobile, Havort, Malapert i Lajbnic.

Dalje sužavanje regiona za sletanje i lokacija unutar njih zavisiće od datuma lansiranja. Odabrani datumi će odrediti putanje leta i uslove životne sredine, što će neke regione učiniti povoljnijim od drugih.

U međuvremenu, Artemis tri se priprema za lansiranje 29. avgusta, na putu oko Meseca i nazad. Ova misija je bez posade, ali ima lutke za testiranje na brodu, radi prikupljanja podataka o fizičkim efektima budućih astronauta na svom epskom putovanju.

Nasa planira da pošalje astronaute na Mesec pomoću sistema "Starship" koji je razvila kompanija "Spejs iks".

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka