Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Astronaut sa MSS fotografisao auroru nastalu nakon "gozbe" kanibala

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon geomagnetne oluje iznad naše planete je nastala spektakularna svetlost koju je zabeležio astronaut iz svemira.

 Aurora sa MSS Izvor: Profimedia

Polarna svetlost je nastala kao posledica magnetne bure povezane sa aktivnostima koje se odvijuju na Suncu, tačnije na njegovim pegama koje su pre par dana izbacile velike količine pregrejanog i visoko magnetizovanog gasa

Možda će vas interesovati i:

Ovaj tok, poznat kao izbacivanje koronalne mase, izašao je iz sunčeve pege AR3078 u ponedeljak, a zatim je progutao prethodno izbacivanje i dobio nadimak "kanibal". Na ovaj način je stvorena "dupla mešavina" sa "isprepletanim" magnetnim poljima i komprimovanom plazmom - visoko jonizovanim gasom, za koje se zna da izazivaju jake geomagnetne oluje.

Kada su ove čestice stigle do Zemlje, one su se sudarile sa gasovima u višim slojevima naše atmosfere i formirale svetlost koju mi poznajemo i po imenu aurora borealis ili australis. Najbolji pogled na ovu prirodnu pojavu imaju astronauti koji se nalaze u svemiru, ali se ona može uočiti i sa Zemlje i to na krajnjem severu i jugu na mestima kao što su Aljaska, Kanada, Island, Grenland, Norveška, Švedska i Finska, ali i Tasmanija i Novi Zeland. 

Astronaut NASA-e Bob Hajns koji je u aprilu stigao na stanicu u okviru misije SpaceKs Crev-4 je sa tzv. Kupole - opservatorije sa sedam prozora koja nudi najbolji pogled na Zemlju i svemir - napravio fotografije i potom ih objavio na društvenim mrežama uz opis "Apsolutno SPEKTAKULARNA aurora danas!!!". On je dodao kako su on i njegove kolege zahvalni za nedavnu solarnu aktivnost koja je rezultirala divnim prizorima. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka