Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Među oblacima Orionove Magline kriju se nestvarni prizori: Svemirski teleskop Habl fotografisao retke objekte

Autor Aleksandra Cvetić

Između oblaka Orionove magline astronomi su uočili mladu zvedu koja "namotava" materijal iz svoje okoline.

 orion.jpg Izvor: NASA/JPL-Caltech

Sazvežđe Orion je poznato po tome da se nalazi na tzv. nebeskom ekvatoru, zbog čega je vidljiv sa svakog dela planete Zemlje. Negde između njegovih sjajnih zvezda Alnitaja, Saifa i Rigela, "lebdi" ogroman i gust oblak međuzvezdane prašine i gasa - Orionova maglina.

Možda će vas interesovati i:

Ona je toliko velika i upečatljiva da je vidljiva golim okom, a pored svog spektakulranog izgleda koji je zabeležen uz pomoć svemirskih teleskopa, ovaj međuzvezdani prostor predstavlja i važnu laboratoriju za proučavanje i razumevanje formiranja zvezda.

Naučnici tvrde da sve što treba da se uradi je da se zumira određeni deo i pažljivo prouče detalji. Najnovija fotografija Orionove magline koju je sačinio svemirski teleskop Habl, prikazuje redak fenomen na kojoj se uočava kako u tmini svemira postoji oblak u čijoj sredini se odvija kosmička interakcija koju je pokrenula mlada zvezda IX Ori.

Proces je poznat i po imenu Herbig-Haro objekat, za čiji nastanak su potrebne određene specifične okolnosti. Kao prvo, potrebna je jedna mlada zvezda koja se okreće i "namotava" materijal iz oblaka koji se nalazi oko nje. Vremenom ona raste, zbog čega mlazovi plazme mogu da se otpuste između zvezdanih polova i preusmere duž spoljnih linija magnetnog polja - što joj daje ubrzanje. 

Potom se ovi mlazovi - koji putuju neverovatno velikom brzinom - snažno sudaraju sa okolnim gasom i zagrevaju ga te on počne da sija. Što dovodi do pojave dve svetleće šipke, koje izgledaju kao da izviru iz zvezde.

Astronomi ističu kako se ove strukture brzo menjaju, što im pruža idealnu priliku za izučavanje kako bi razumeli na koji način dolazi do  ispuštanja materijala iz oblaka koji hrani rastuće zvezde i određuje veličinu do koje će narasti.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka