Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će do naseljavnaja Meseca doći pre nego što smo mislili? Naučnici otkrili pećine u kojima vlada proleće

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici tvrde da su otkrili pećine na Mesecu u kojima temperature iznose oko 17 stepeni Celzijusovih.

 Pećine na Mesecu Izvor: Profimedia

Otvori u kraterima koji se mogu videti na snimcima predstavljaju prolaze do pećina, koje prema mišljenju istraživača mogu da pruže utočište ljudima prilikom boravka na Mesecu. Moguće da neki od njih mogu da posluže i kao mesto baznih kampova u budućnosti. 

Možda će vas interesovati i:

Autor studije Dejvid Pejdž ističe kako su ljudi evoluirali u pećinama, stoga ne bi bilo čudno i da svoj život na Mesecu započenomo na istom mestu. Sada kada imamo više informacija o ovim kraterima, postoji mogućnost da svemirske agencije ubrzaju svoje planove o naseljavanju našeg pratioca.

Istraživači objašnjavaju da se površina Meseca tokom dana zagreva i do 127 stepeni Celzijusovih, dok tokom noći ona pada na - 173. Zbog čega bi novootkrivene jame u oblasti po imenu Mare Tranquillitatis, sa svojim stabilnim atmosferskim uslovima mogle da budu idealni kandidati za naseljavanje ljudima. Do zaključka su došli na osnovu analiza slika koje je napravila NASA-ina svemirska letelica "Rikonesens". 

Rezultati im pomaže i da bolje razumeju kakvi uslovi vladaju u drugim ekstremnim okruženjima, poput onih na lunarnim polovima u kojima je najavljena misija "Artemis" - čiji cilj je da vrati ljude na Mesec. Naučnici su se tokom priprema suočili sa problemima koje stvaraju ekstremne razlike u temperaturi, prilikom pravljenja opreme za grejanje i hlađenje koja bi mogla da omogući ljudima istraživanja i stanovanje. 

Međutim nakon ovog otkrića oni smatraju da astronautima možda neće biti potrebna tako složena oprema kao što su prvobitno pretpostavljali. Pretpostavka je da ove pećine predstavljaju stabilno okruženje koje pružaju određena zaštitu od sunčevog zračenja i uticaja mikrometeorita. 

Istraživači sa Univerziteta u Los Anđelesu su objavili studiju u julu u časopisu Geophysical Research Letters.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka