Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb kroz oblake prašine otkriva tajne udaljene galaksije: NASA objavila najnoviju fotografiju Kolskog točka

Autor Aleksandra Cvetić

Svemirski teleskop Džejms Veb je zavirio u udaljenu galaksiju Kolski točak i otkrio nove detalje o načinu na koji nastaju zvezde i kako je došlo do formiranja njegovih veličanstvenih prstenova.

 Kolski točak Izvor: Profimedia

Moćne infracrvene kamere su zabeležeile mnogobrojne detalje i napravile fotografiju Kolskog točka, kao i dve manje prateće galaksije, kako se navodi u NASA-inom saopštenju. Naučnici ističu da im najnoviji podaci pružaju uvid u način na koji se galaksija menjala tokom milijardi godina.

Možda će vas interesovati i:

Udaljena 500 miliona svetlosnih godina od Zemlje, galaksija se nalazi u sazvežđu Vajar i predstavlja jedinstven prizor. Svojim izgledom podseća na točak zaprežnih kola, a rezultat je intezivnog događaja prilikom kog je došlo do sudara velike spinalne galaksije i još jedne manje koja nije vidljiva na fotografiji.

Sudar galaksija je imao uticaj na različite događaje, a jedan od njih je i sama struktura. Najuočljiviji deo jesu dva prstena koja se šire iz centra u kom je došlo do sudara, zbog čega je dobila ime "prstenasta galasksija".

Naučnici iz NASA-e navode da je ovakva struktura dosta ređa od npr. spinalnih galaksija kakav je naš Mlečni put. Njegovo jezgro sadrži ogromnu količinu vrele prašine, dok su najsajnije oblasti dom gigantskih mladih zvezdanih jata. U njegovim spoljašnjim prstenovima - koji su se širili 440 miliona godina - se nalaze mnogobrojne zvezde i supernove.

Svemirski teleskop Habl je takođe istraživao ovu galaksiju, ali ona je sve do snimaka infracrvenih kamera sa Džejms Veba, bila bukvalno obavijena velom tajne - zaklonjena oblacima prašine, koji su naučnike onemogućavali da nešto detaljnije kažu o njoj.

Međutim Veb, sa svojom sposobnošću da detektuje najsitnije detalje, sada daje nove uvide u prirodu Kolskog točka i uočava ključne svetlosne talase. Na osnovu čega je utvrđeno da se nalazi u prelaznom stanju, kao i daće galaksija - koja je verovatno bila normalna spiralna galaksija poput Mlečnog puta pre svog sudara - nastaviti da se transformiše. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka