Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je uzrok misteriozne pojave na nebu iznad Novog Zelanda? Nastaje na istoj visini gde se formiraju i aurore

Autor Aleksandra Cvetić

Stanovnici Novog Zelanda su pre par dana imali priliku da vide neobičnu zelenu svetlost na nebu iznad njih.

 Zeleni meteor Izvor: Profimedia / ilustracija

Nekoliko dana nakon snažne eksplozije meteora iznad mora u blizini Velingtona 7. jula, stanovnike ovog udaljenog ostrva je iznenadio neobičan astronomski fenomen koji je zabeležen iznad Kenterberija.

Možda će vas interesovati i:

Naime, na nebu iznad njih se pojavio neobičan meteor jarko zelene boje, nijanse koja se može uočiti prilikom posmatranja aurora. Naučnici sugerišu da se zelene vatrene lopte često pojavljuju iznad Novog Zelanda, a da njihov sjaj signalizira dolazak komada asteroida - koji može biti veličine od 1 cm do 1 m.

Poreklo zelene boje?

Naučno objašnjenje za ovaj fenomen je da određeni meteori sadrže nikl i gvožđe, a prilikom sudaranja sa atmosferom pri brzini do 60 km u sekundi dolazi do oslobađanja ogromne količine toplote. Tom prilikom gvožđe i nikl isparavaju i ostavljaju za sobom trag zelenog svetla.

Da li zeleni meteor ima veze sa aurorom?

Zeleni sjaj aurore nastaje usled sudara između molekula kiseonika u atmosferi i čestica koje je "izbacilo" Sunce. Ovi joni se rekombinuju sa elektronima da bi proizveli atome kiseonika, ali elektroni mogu da opstanu u pobuđenom stanju nekoliko sekundi - u energetskom prelazu poznatom kao "zabranjeno", jer se ne povinuje uobičajenim kvantnim pravilima. Oni tada zrače auroralnu zelenu svetlost na talasnoj dužini od 557 nm.

Meteor takođe može da sija na ovaj način, ali samo ako je izuzetno brz. Veoma brzi meteori se zagrevaju u tankoj atmosferi iznad 100 km gde se formiraju aurore. Događaj koji garantuje pojavu zelenih meteora je kiša Perseida, koja je već počela, a naučnici najavljuju da će svoj vrhunac dostići od 11. do 13. avgusta. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka