Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna udovica nije samo među najbržima: Naučnici tvrde da je ovaj pulsar masivniji nego što se smislilo

Autor Aleksandra Cvetić

Najnovija saznanja sugerišu da se "Crna udovica" nalazi na granici fizički mogućeg.

 Pulsar Crna udovica Izvor: Profimedia

Naučnici tvrde kako su uspeli da izračunaju masu neutronske zvezde "Crna udovica" i otkrili da je upitanju najveći pulsar ikada otkriven, koji je 2,35 puta veći i od Sunca.

Možda će vas interesovati i:

Neutronska zvezda tj. pulsar PSR J0952-0607 je na ovaj način svrstan na gornju granicu koju su naučnici smatrali mogućom kada je masa u pitanju, što je kako dodaju čini idealnim kandidatom za ispitivanja ovih nebeskih tela radi boljeg razumevanja kvantnog stanja.

Istraživač Aleks Filipenko sa Univerziteta Berkli objašnjava kako je naučnicima poznato na koji način se materija ponaša u gustini nukleusa. I iako se neutronska zvezda ponaša poput jednog većeg nukleusa, njegova masa je 500.000 do milion puta veća od Zemljine, stoga predstavlja veliku nepoznanicu.

Neutronskim zvezdama se smatraju ona nebeska tela koja imaju urušena jezgra, a koje su nekada bile i do 30 puta veće od Sunca - pre nego što su eksplodirale i izbacile veći deo mase u svemir. Ono što ostane iza njih predstavlja jedan od najgušćih objekata u svemiru, gušći i od crne rupe.

Interesantna činjenica je da je ta sva masa "spakovana" u sferu čiji prečnik iznosi oko 20 km. Stoga, pri tako velikoj gustini protoni i elektroni mogu da se spoje i da postanu neutroni. A jedina razlika koja dovodi do toga da se ne uruši u crnu rupu, je sila koja je potrebna da okupira isto kvantno stanje.

Karakteristika pulsara je ta što su neverovatno brze, a njihova rotacija se meri u miliskenudama. Crna udovica se smatra drugim najbržim pulsarom u Mlečnom putu, koja se za jednu sekudnu okrene čak 707 puta oko svoje ose.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka