Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogled u duboki svemir, najdetaljniji do sada: 4 fotografije najmoćnijeg svemirskog teleskopa

Nova fotografija prikazuje nešto od najranije svetlosti svemira, kao i neke od dalekih galaksija i zvezdanih jata koje nikad pre nisu viđene.

 Fotografija teleskopa Džejms Veb4.jpg Izvor: NASA

NAJMOĆNIJI OD SVIH DO SADA, Svemriski teleskop Džejms Veb, uhvato je do sada najdetaljnije fotografije dubokog svemira. 

Jedna od njih prikazuje nam duboko polje, svemir unazad više od 13 milijardi godina. To je najdublji, najdetaljniji infracrveni prikaz univerzuma do sada, koji sadrži svetlost galaksija kojoj je trebalo mnogo milijardi godina da stigne do nas.

Možda će vas zanimati i:

Jedna od fotografija prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz perspektive Zemlje, što omogućava da se vidi nešto od najranije svetlosti svemira. Neke od ovih dalekih galaksija i zvezdanih jata nikad pre nisu viđene.

"To je najdublja slika našeg svemira koja je ikad snimljena", rekao je Bil Nelson, administrator iz Nase.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Objasnio je da slika prikazuje svetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija putujući milijardama godina pre nego što stigne do teleskopa.

"Gledamo unazad više od 13 milijardi godina", rekao je dodajući da će nove slike koje svemirska agencija bude objavila dosezati i dalje, oko 13.5 milijardi godina, blizu procenjene početne tačke samog svemira. "Vraćamo se gotovo na početak", rekao je Nelson.

Džejms Veb, teleskop vredan 10 milijardi dolara, može da zaviri u atmosferu egzoplaneta i da posmatra neke od najstarijih galaksija u svemiru korišćenjem sistema sočiva, filtera i prizmi za otkrivanje signala u infracrvenom spektru, koji je nevidljiv ljudskom oku.

Teleskop se razvijao od sredine 1990-ih, a konačno je lansiran u svemir u decembru 2021. godine. Opisuje se kao najmoćniji teleskop ikad poslan u svemir, nakon poznatog Svemirskog teleskopa Habl. Ima dva glavna cilja. Jedan je da fotografiše prve zvezde koje su zasijale u svemiru pre više od 13.5 milijardi godina, a drugi je ispitivanje dalekih planeta kako bi se videlo ima li na njima uslova za život.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka