Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski rover Džurong snimio neverovatne prizore: Sonda je obišla 1344 puta oko Marsa da napravi ove slike

Kineska nacionalna svemirska administracija je objavila da je svemirska letelica Tianven 1 uspešno obavila svoju među planetarnu misiju, a deo informacija su podelili i sa drugim svemirskim agencijama.

 Kineski rover Džurong na površini Marsa Izvor: HANDOUT / AFP / Profimedia

Letelica "Potraga za nebeskom istinom" ili Tianven 1 je prema tvrdnjama istraživača uspešno završila svoju međuplanetarnu misiju koju je sprovela Kineska nacionalna svemirska administracija. Ona je tokom 2020. godine lansirana u svemir, a njen cilj od maja prošle godina - kada je sletela na Mars - je bila da istraži udaljenu Crvenu planetu. 

Možda će vas interesovati i:

Tianven 1 se prema tvrdnjama kineskih istraživača sastoji od 6 svemirskih letelica, koje uključuju orbiter, dve pokretne kamere, lender, daljinske kamere kao i rover Džurong - prvi rover NRK koji je sleteo na drugu planetu.

A koji svoje ime duguje kineskoj mitsko-istorijskoj ličnosti koja se prema legendi povezuje sa svetolšću i vatrom, što je u skladu sa planetom na kojoj se nalazi a koja se ponekad naziva i "planetom vatre". Njene namene su višestruke i može se koristiti za proučavanje topografije, kao i geologije lokalnog područja ali i atmosfere. 

CNSA u svom saopštenju navodi da je njena sonda uspešno završila celokupnu misiju, a jedna od njih je uključivala i pravljenje slika srednje rezolucije po celoj površini Marsa. 

Naučnici su naknadno pojedine objavili na društvenim mrežama, a prizorima uglavnom dominira karakterističan neravan teren crvene boje sa dinama, vulkanima, kraterima i ledenim pokrivačima južnog pola. Letelica je zabeležila i litice i grebene kanjona Valles Marineris, koji se smatra jednim od največih u našem solarnom sistemu

Orbiteru sonde je bilo potrebno da obiđe oko Marsa čak 1344 puta kako bi načinio ove snimke, za čije vreme trajanja je prikupio 1040 gigabajta naučnih podataka koji su do sada delimično obrađeni. Neke od njih CNSA je podelila i sa NASA-om i ESA-om, dok će ostatak informacija javnosti biti naknadno dostupni. 

Za sada je planirano da rover miruje sve do decembra, zbog trenutno "oštrih" zimskih uslova na planeti. Pre Kine, na površinu Marsa su uspele da prizeme letelicu samo još Sjedinjene Države i SSSR, za razliku od Indije, ESA-e i Ujedinjenih Arapskih Emirata čije letelice su stigle najdalje do Marsove orbite. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka