Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci pokušavaju da otkriju šta se dešava sa Suncem? Tokom 2022. godine zabeležene najjače solarne erupcije

Naučnici skoro svaki dan beleže moćne erupcije praćene izbacivanjem baklji i koronalne mase.

 Solarni ciklusi Izvor: Shutterstock

Do erupcija na Suncu dolazi redovno dok prolazi kroz razdoblja visoke i niske aktivnosti, u ciklusima koji traju otprilike 11 godina, i one same po sebi nisu čude. Međutim, Sunce je do sada gotovo svaki dan u 2022. godine izbacivalo baklje i koronalne izbačaje mase, od kojih su neke bile najmoćnije erupcije koje se mogu dogoditi na našoj zvezdi.

Trenutna aktivnost znatno je veća od zvaničnih predviđanja NASA i NOAA za sadašnji solarni ciklus, a solarna aktivnost je konstantno premašivala predviđanja još u septembru 2020. godine, piše N1.

Možda će vas interesovati i:

Solarni ciklusi

Solarni ciklusi imaju ogroman uticaj na Sunčev sistem, ali o njima imamo relativno slabo znanje. Naučnici smatraju da su verovatno povezani sa solarnim magnetnim poljem. I da se na svakih 11 godina Sunčevi magnetni polovi okreću, tj. da severni postaje južni i obrnuto. Ta situacija se podudara sa onim što je poznato kao solarni maksimum, kada Sunce izbacuje najviše baklji i koronalne mase, te ima najviše pega.

Nakon toga dolazi razdoblje smirivanja aktivnosti, a posle opet kreće razdoblje solarnog maksimuma. A kako naučnici tvrde naša zvezda je upravo u toj fazi, 25-oj po redu otkako smo počeli da beležimo.

Ciklusi aktivnosti karakterišu se i predviđaju na osnovu jednog faktora, a to je broj sunčevih pega. To su tzv "privremena područja" u kojima su magnetna polja posebno jaka, što podstiče erupciju baklji i koronalnih masa. Mi te pege vidimo kao tamne mrlje jer magnetno polje inhibira protok vruće plazme, koji posle hlađenja postaju tamniji od okoline.

Solarni fizičar Skot Mekintoš iz američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere, smatra da predviđanje solarnih ciklusa na osnovu broja sunčevih pega nije najbolji model.

"Ciklus sunčevih pega nije primarna stvar. A u udžbenicima i naučnoj zajednici se to predstavlja kao glavni pokazatelj.", rekao je Mekintoš. On je dodao kako je za proučavanje primaran  Haleov ciklus - 22-godišnji magnetski ciklus. I objasnio kako su ciklusi sunčevih pega samo delić te veće slike.

Haleov ciklus otkrio je početkom 20. veka američki astronom Džordž Ileri Hale. Sastoji se od dva ciklusa sunčevih pega u trajanju od 11 godina - vreme koje je potrebno da se polovi dvaput zamene i vrate u svoje prvobitne položaje.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka