Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici zabeležili misteriozni signal iz svemira: Da li dolazi iz supermasivnih crnih rupa?

Istraživači sa Univerziteta Zapadni Sidnej u Australiji su otkrili misteriozni signal koji najverovatnije dopire iz ekstragalaktičkiog pozadinskog izvora.

 Kvazar Izvor: Shutterstock

Astronomi smatraju da su neki od mogućih kandidata za poreklo signala tzv. pozadinski kvazar ili radio-galaksija, ali za sada ova tvrdnja još uvek nije potvrđena, kako navodi Srna. Kvazar je "kvazi-stelarni radio izvor", odnosno kosmološki izvor elektromagnetnog zračenja.

Kvazare nalazimo samo u galaksijama sa supermasivnim crnim rupama, i to samo kod onih koje su okružene ogromnim vrtlozima gasa koji se nazivaju akrecioni diskovi. Kako crna rupa proždire gas velikom brzinom, trenje zagreva disk i uzrokuje zračenje velikog inteziteta – što se na Zemlji obično detektuje kao radio talas.

Kada se posmatraju uz pomoć teleskopa, kvazari izgledaju kao usamljene svetlosne tačke ili zvezde slabašnog sjaja - zbog čega su i dobili ime kvazizvezdani. Ove pojave su prvi put zabeležen uz pomoć radio-teleskopa 1950-ih godina.

Istraživači su prilikom posmatranja radio-kontinuma spiralne galaksije označene kao NGC 2082, otkrili svetlo i radio-izvor nepoznatog porekla. Njihov teleskop od 888 do 9000 megaherca je zabeležio na 20 lučnih sekundi - jedinica za merenje lučnog ugla - od centra obližnje spinalne galaksije ovaj fenomen.

Tim istraživača predvođenih Džoelom Balzanom, je potom ispitao nekoliko mogućnosti. Prema njihovim tvrdnjama poreklo ovog signala najverovatnije dopire iz "ekstragalaktičkiog pozadinskog izvora, kao što je kvazizvezdani objekat, radio-galaksija ili aktivno galaktičko jezgro". 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka