Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solar Orbite ponovo odušeljava: ESA objavila neverovatne snimke Sunca i solarnog ježa (VIDEO)

Evropska svemirska agencija objavila je podatke koje je zabeležio Solar Orbiter tokom svoje misije, kada se približio Suncu kao nijedna letelica pre.

 ESA snimak Sunca tokom perihela Izvor: Youtube printscreen / European Space Agency

Solar Orbiter je prilikom svog prvog "bliskog kontakta" sa Suncem otkrio neverovatne podatke upotpunjene fotografijama i filomovima o snažnim bakljama i zadivljujućim solarnim polovima. Njegova misija, koju je započela Evropska svemirska agencija daje nove uvide u Sunčevo magnetno polje i uticaj koji Sunce ima na svoju okolinu.

Možda će vas interesovati i:

Kako ESA izveštava njegov najbliži kontakt sa Suncem dogodio se 26. marta. Tom prilikom letelica se nalazila u Merkurovoj orbiti, a termometri na štitu letelice su zabeležile temperaturu od oko 500°C.

"Toplotni štit" koji je napravljen specijalno za potrebe zaštite od velikih temperatura imao je najsavremeniju tehnologiju koja razlaže toplotu i čuva letelicu kako bi neometano funkcionisala.

Merenja ESA-e i NASA-e u jedinstvenom poduhvatu

Zajedničkim snagama, instrumenti za merenje ESA-e i NASA-e beleže podatke o događajima u blizini Sunca, među koje spadaju i solarni vetrovi. Naučnicima su ovi podatci dragoceni jer uz pomoć njih mogu da povežu dešavanja sa Sunca i događaja koji se odvijaju u neposrednoj okolini Orbitera, koji se nalazi udaljen nekoliko miliona kilometara od njegove užarene površine.

Solarni jež

Zanimljivost koja je uočena tokom ovog perihela je i osobina koju su naučnici nazvali jež. Razlog ovakovog imena leži u činjenici da zabeležena pojava sa prečnikom od 25000 km, sadrži šiljke toplih, ali i hladnih gasova, koji zrače u svim pravcima.

Međutim, kada se približio Suncu tokom perihela došao je do detaljnijih podataka uz pomoć instrumenata za daljinsko ispitivanje. Pored solarnih baklji, njegov predmet proučavanja je i izbacivanje koronalne mase ka Zemlji, kao i fotografisanje kometa.

"Slike zaista oduzimaju dah," rekao je glavni istraživač instrumenta EUI Dejvid Bergman iz Kraljevske opservatorije u Belgiji.

Instrument kojim Dejvid rukovodi ima zadatak da snima fotografije visoke rezolucije u nižim slojevima atmosfere Sunca, koji se zove korona. Ovo je prema njegovim tvrdnjama regija u kojoj se događa najviše solarnih aktivnosti koje se povezuju sa prostorom i vremenom, tj, sa četvorodimenzionalnim kontinuumom.

Sledeći korak naučnika je razumevanje prikupljenih podataka što kako navode nije ni malo lak zadatak. Stvari dodatno otežava i činjenica da SO otkiva velike aktivnosti u malim razmerama, stoga kad ne mogu da prepoznaju šta se desilo - naučnici proveravaju zabeležene podatke iz prethodnih istraživanja u potrazi za odgovorom.

Primarni zadatak

Proučavanje veze između Sunca i heliosfere i dalje ostaje primaran cilj, a da bi upotpunili sliku moraće da prate rezultate insturmenata koji mere i prate događaje na površini Sunca, kao i u njegovoj blizini.

Prećenje čestica koje se vraćaju ka Suncu duž linija magnetnog polja nije lak zadatak. Svi ovi događaji se snimaju na daljinu zbog složenog magnetnog okruženja oko Sunca. Ali, kako istraživači navode što se SO bude više približavao, ovaj posao će biti sve lakši.

Trenutni rezultati misije obećavaju njenu uspešnost u budućnosti, uz dodatak da se ni jedna letelica do sad nije prilbližila Suncu kao Solar Orbiter.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka