Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojadžer 1 zbunjuje naučnike: Posle 45 godina sonda izvan Sunčevog sistema šalje neobične podatke

Prošlo je skoro pola veka od lansiranja "Vojadžer 1" u svemir, sve vreme on je uredno slao podatke na Zemlju i obaveštavo naučnike o međuzvevdanom okruženju. Međutim, u poslednje vreme naučnici dobijaju zbunjujuće podatke.

 Vojadžer u svemiru Izvor: Shutterstock

Iz Nase je saopšteno da sonda "Vojadžer 1" još uvek ispravno radi, ali da prispeli podaci iz sistema za određivanje položaja ne odgovaraju smeru i orijentaciji letelice, što navodi na zaključak kako izgleda da nije u stanju da odredi svoju lokaciju u svemiru, piše RTS.

Kako prenosi Bisnis insajder, "Vojadžer 1" uredno šalje podatke o svom okolnom međuzvezdanom okruženju, a antena letelice je usmerena u pravcu Zemlje.

Možda će vas interesovati i:

 "Ovakva misterija nije nešto neobično u ovoj fazi misije "Vojadžer". Obe letelice, "Vojadžer 1" i "Vojadžer 2", stare su skoro 45 godina, što je daleko iznad predviđenog roka trajanja", napominje Suzan Dod, rukovodilac projekta Vojadžer u Nasinom Institutu.

U saopštenju se navodi i da se "Vojadžer 2" ponaša normalno, odnosno da šalje očekivane podatke.

Sonda "Vojadžer 1" je napustila Sunčev sistem i ušla u međuzvezdani prostor 2012. godine i od Zemlje je sada udaljena oko 23 milijarde kilometara. Na taj način je postala letelica koja je otišla u najudaljenije delove svemira do sada.

Antena u uspravno položaju

Iz Nase navode da inženjeri pretpostavljaju kako navigacioni sistem "Vojadžera 1" šalje nasumično generisane podatke koji ne "pokazuju ono što se u stvari događa sa letelicom". Međutim, zanimljivo je da je antena i dalje u ispravnom položaju, odnosno da prima i izvršava naredbe koje dobija sa Zemlje i šalje ih nazad.

Naučnici su takođe ukazali da problem sa navigacionim sistemom nije pokrenuo opciju "siguran način rada", tokom koga sonda obavlja samo ključne operacije.

"Sve dok ne shvatimo šta se tačno događa, ne možemo da predvidimo da li će ovaj problem uticati na to koliko dugo će letelica prikupljati i prenositi naučne podatke", navode u Nasi.

Suzan Dod i njen tim se nadaju da će uskoro uspeti da otkriju zašto je sonda započela da šalje ovako čudne podatke i priznaje da je ovo veliki izazov za njih.

S obzirom na udaljenost "Vojadžera 1", svetlosti je potrebno 20 sati i 33 minuta kako bi stigla do njegove međuzvezdane lokacije, tako da uzvratnoj poruci sa sonde treba dva dana da stigne do Nasine laboratorije.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka