Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fotografija zbog koje su se rodile nove teorije zavere: Nasin rover snimio nešto slično vratima u steni na Marsu

Nasin rover "Curiosity" je na Marsu usnimio nešto što veoma liči na vrata uklesana u steni. Postoji li naučno objašnjenje za ovu pojavu?

 Curiosity Izvor: Shutterstock

Teoretičari zavere tvrde da slika prikazuje stvarna vrata koja je steni uklesala inteligentna vanzemaljska vrsta.

Na prvi pogled izgleda da fotografija Marsa koju je objavila Nasa pokazuje vrata uklesana u stenu.

Možda će Vas zanimati i:

Slika koju je prošle nedelje snimio rover "Curiosity", jasno pokazuje pravougaoni jaz u steni i, možda neizbežno, iznedrila teorije zavere koje ukazuju na to kao na dokaz o postojanju vanzemaljskog života na "Crvenoj planeti".

POSTOJI NAUČNO OBJAŠNJENJE

Od kada ljudi gledaju u nebo, videli su mnoge stvari koje su zapravo samo plod njihove mašte, kao što je lice na Mesecu ili "misteriozna koliba" koju su primetili kineski naučnici i za koju se ispostavilo da je samo obična stena.

Jednostavno objašnjenje ovih "vrata" na Marsu je zapravo sadržano u samoj fotografiji ako bolje pogledate, rekli su naučnici.

Na osnovu toga uočavamo "normalne geološke procese", objasnio je profesor Imperijal koledža u Londonu - Sanjiv Gupta, za "Dejli Telegraf".

"U pitanju je pukotina kakvih ima u izobilju na Marsu i na Zemlji - nema potrebe za formiranjem teorija zavere", rekao je profesor Gupta, koji je radio na misiji "Curiosity" sa Nasom.

"Na slici nema ništa čudno - to su samo normalni geološki procesi".

"VRATA" NA MARSU SU ZAPRAVO MALA PUKOTINA U STENI

Perspektiva je takođe značajna - Nasa kaže da pukotina izgleda kao da je veličine vrata samo zato što je slika izuzetno uvećana.

Jaz je zapravo mala pukotina u steni, objasnio je portparol za "Snoups", veb portal za proveru činjenica.

"Tim naučnika je naznačio koliko je pukotina zapravo mala", rekli su da je veličine od oko 30 centimetara, sa 45 centimetara.

Prema navodima naučnika "postoje linearni prelomi čirom ovog izdanka, a ovo je lokacija gde se nekoliko linearnih preloma ukršta".

POTRAGA ZA ŽIVOTOM NA MARSU SE NASTAVLJA

Dobra vest je da rover "Curiosity" nastavlja sa potragom za životom na Marsu ili barem znakovima da je život tamo nekada postojao.

Nasin rover je sleteo u krater "Jezero" 18. februara prošle godine, zajedno sa helikopterom "Ingenuity Mars". Prikupljao je uzorke i slao slike nazad na Zemlji.

Trebalo bi da provede najmanje dve godine u istraživanju ovog područja.

Možda će Vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka