Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biljke nikle iz 'zemlje' sa Meseca! "Kad smo ugledali obilje zelenih klica u svim uzorcima, ostali smo bez daha"

Autor HINA

Najnovija studija otkrila je da je moguće uzgajati biljke u "zemlji" sa Meseca.

 Biljke u epruveti Izvor: Shutterstock

Naučnici su objavili da su posadili seme malog cveta - Arabidopsis thaliana - u 12 malih posuda veličine naprstka i posmatrali kako niče i raste. Zašto su te posude bile posebne?

U svakoj od ovih posudica se nalazio gram Mesečeve 'zemlje', čiji precizniji naziv je lunarni regolit, koji se sa svojim oštrim česticama i nedostatkom organskog materijala umnogome razlikuje od tla sa zemlje. Bilo je veoma neizvesno da li će seme proklijati.

Možda će vas interesovati i:

"Biljke mogu da rastu u lunarnom regolitu"

"Kad smo prvi put ugledali obilje zelenih klica u svim uzorcima, ostali smo bez daha", rekla je profesorka hortikulture Ana-Lisa Pol, direkotorka interdisciplinarnog Centra za biotehnološka istraživanja Univerziteta na Floridi i autorka studije objavljene u časopisu Communications Biology.

"Biljke mogu da rastu u lunarnom regolitu. Ta jednostavna izjava ima kolosalan značaj i otvara vrata budućem istraživanju iskorišćavanja resursa na Mesecu i verovatno Marsu", rekla je Pol.

Seme posađeno u regolitu dalo je slabije rezultate

Svako seme je proklijalo i tokom rasta nije bilo spoljnih razlika između onog posejanog u regolitu, koji se uglavnom sastoji od zdrobljenih bazaltnih stiena i semena posejanog u vulkanskom pepelu sa Zemlje, sličnog mineralnog sastava i veličine čestica.

Seme posađeno u regolitu imalo je slabije rezultate od drugih biljaka, što možda i nije iznenađenje. Međutim, činjenica da su biljke uopšte nikle i rasle, naučnicima je bila izvanredna.

"Otkriće da biljke rastu u regolitu je veliko dostignuće jer nam govori da na Mesecu možemo da uzgajamo hranu, prečišćavamo vazduh i recikliramo vodu. Baš kao što to biljke rade na Zemlji", rekao je jedan od autora studije Rob Ferl sa Univerziteta Florida.

Nasa je naučnicima ustupila 12 grama - nekoliko čajnih kašičica - regolita prikupljenog tokom misija Apolo 11, Apolo 12 i Apolo 17. Naučnici su posadili tri ili četiri semenke u desetak posuda navlaženih hranjivim rastvorom, a zatim su ih ostavili u laboratoriji na temperaturu od oko 23 stepena Celzijusa, pod LED svetla koja imaju ružičastu nijansu.

Biljke sa Zemlje bi mogle pomoći ljudima da osnuju kolonije na Mesecu i Marsu

Seme je niklo u roku od tri dana. Nakon otprilike nedelju dana rasta, naučnici su uklonili sve osim jedne biljke. Nju su ostavili da raste do dvadesetog dana, a potom su ubrali listovi kako bi procenili aktivnost gena.

Naučnici su takođe utvrdili da je regolit koji je bio duže izložen kosmičkim zracima i solarnom vetru na površini Meseca, bio manje pogodan za rast.

Naše biljke bi mogle pomoći ljudima da osnuju kolonije na mestima kao što su Mesec i Mars. Nasin program Artemis predviđa povratak ljudi na površinu Meseca u narednim godinama.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka