Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nam poručuju? Poslušajte zvuk koji proizvode crne rupe

U pokušaju da odgovore na pitanja u vezi sa odnosom prostor-vreme, koja su još uvek nepoznanica, stručnjaci sa MIT-a izučavaju zvukove koje proizvode crne rupe.

 Crna rupa Izvor: Shutterstock

Crne rupe pokazuju bilo kakav privid aktivnosti samo kada se hrane gasom i prašinom sa jedne od svojih zvezda iz orbite. Kada to urade, emituju "rafale" rendgenskog zračenja koji odjekuju uz pomoć gasa koji je pojeden i koji osvetljava okolinu. 

Možda će vas interesovati i:

To je jednostavno rečeno eho koji dolazi od crne rupe. Iako je tehnički to rendgenski eho, tim Masačusetskog tehnološkog instituta je radio sa studentima muzike, kako bi tu emisiju pretvorili u zvučne talase - koje možete poslušati.

Za potrebe ove nove studije, astronomi su razvili automatizovani alat za pretragu pod nazivom "Mašina za reverberaciju". Njen cilj je da detaljno pregleda podataka koje je prikupio Nasin teleskop Interior Composition Explorer.

Algoritam je identifikovao 26 rendgenskih binarnih sistema crnih rupa - to su sistemi sa zvezdom koju crna rupa povremeno iskorišćava. Deset od njih je dovoljno blizu da odjeci mogu da se zabeleže, a za osam od njih ranije nije bilo poznato da emituju eho.

Šta je tim otkrio analizom odjeka? Otkrili su da crne rupe u početku prolaze kroz "tvrdo" stanje nakon hranjenja, pri čemu formiraju venac od visokoenergetskih fotona i pokreće mlaz visokoenergetskih čestica skoro iste brzine kao svetlost. Ovo stanje traje nekoliko nedelja. Nakon poslednjeg visokoenergetskog bljeska kada "venac" i mlaz izumru, crna rupa ulazi u "meko" stanje, niske energije.

Naučnici veruju da ova otkrića mogu pomoći boljem razumevanju procesa koji se dešavaju u centru galaksija. Kako je rekla Erin Kara, docent fizike na MIT-u:

"Uloga crnih rupa u evoluciji galaksija je posebno pitanje u modernoj astrofizici. Zanimljivo, ali čini se da su ovi binarni sistemi crnih rupa ustvari "mini" supermasivne crne rupe. I samo razumevanjem procesa u ovim malim, obližnjim sistemima, možemo razumeti kako slični procesi u supermasivnim crnim rupama mogu uticati na galaksije u kojima se nalaze."

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka