Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste znali da na udaljenijoj strani Meseca ima više kratera? Naučnici objašnjavaju zbog čega je to tako

Nedavna istraživanja navela su naučnike na zaključak zbog čega je površina udaljenije strana Meseca drugačija od one koju vidimo sa Zemlje.

 Površina Meseca Izvor: Shutterstock

Bz obzira na to gde se na Zemlji nalazimo, sa nje uvek vidimo samo jednu stranu Meseca. 

Ona druga, koja je okrenuta od Zemlje i koju ne vidimo, skriva od nas mnoge tajne. Na primer, kineski rover je nedavno na toj strani otkrio čudne "prozirne kuglice", što je nučnike navelo na zaključak da je tamo tlo drugačije u odnosu na stranu koja je nama bliža.

Možda će vas zanimati i:

Drugačija površina

Nama bliža strana Meseca prekrivena je lunarnim morima, ogromnim bazaltnim ravnima, koje mi vidimo kao tamne mrlje. Od kada su na Zemlju 1960-ih stigle prve slike svih strana Meseca, naučnike muči jedno pitanje – zašto na udaljenijoj strani ima više kratera, a na drugoj više lunarnih mora, tj. zašto se skriveno lice Meseca toliko razlikuje od onog koje je okrenuto prema nama?

Matematički modeli su pokazali da bi uzrok toga mogao da bude masivni lunarni udar koji je na nama bližoj strani Meseca uzrokovao ogromne količine lave. Tu hipotezu podupire i činjenica da je tlo na jednoj strani drugačije nego na drugoj, odnosno da ima drugačiji geološki sastav.

Astronomi su dugo smatrali da je bliža strana nekad bila prekrivena morem magme koja je, kada se ohladila, "zagladila" stenoviti krajolik, stvarajući tamne mrlje koje vidimo i danas. Ali nije bilo jasno šta je moglo da uzrokuje takvu vulkansku aktivnost, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

Ogroman krater

Ključ za rešenje ove misterije mogao bi da bude ogroman krater na Mesečevom južnom polu - Južni pol-Aitken (SPA). Radi se o bazenu koji je nastao nakon jednog od najvećih i najstarijih udara na našem satelitu. Simulacije pokazuju da je događaj koji je uzrokovao nastanak SPA-a, koji je stvoren pre nekih 4.3 milijarde godina, mogao biti uzročnik promene na samo jednoj strani.

Naime, ogromna toplota nastala nakon udara zagrejala je gornji plašt na nama bližoj strani do te mere da je došlo do koncentracije kalijuma, fosfora i torijuma – što je zapravo sastav lunarnih stena na nama bližoj strani Meseca.

"Simulacije su pokazale da je nakon udara na nama bližoj strani došlo do koncentracije elemenata koji proizvode toplotu. To je verovatno podstaklo topljenje plašta, nakon čega je došlo do tokova lave koje vidimo na površini", rekao je planetarni naučnik Met Džouns sa Univerziteta Braun.

Posledice udara koji je uzrokovao SPA su verovatno trajale nekoliko stotina miliona godina. Prema simulacijama, najstarija obližnja vulkanska ravnica eruptirala je 200 miliona godina nakon udara. Zapravo, intenzivne epizode vulkanske aktivnosti nastavile su se na bližoj strani Meseca i do 700 miliona godina nakon nastanka SPA-a.

Svi scenariji simulacija su pokazivali da se zagrejao gornji plašt na južnoj hemisferi i počeo da "teče" prema severnoj, prolazeći preko bliže strane. Gornji deo plašta je na suprotnoj strani Meseca ostao previše hladan da bi se materijal distribuirao na sličan način. Ovi faktori su verovatno odgovorni za to što naš Mesec ima dva različita lica.

Istraživanje  A South Pole–Aitken Impact Origin of the Lunar Compositional Asymmetry objavljeno je u časopisu Science Advances.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka