Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lunarni rover otkrio misteriozne staklene kuglice na tamnoj strani Meseca: Kako su tu dospele?

Usred sive prašine na - u odnosu na Zemlju - udaljenoj strani Meseca, kineksi rover Jutu-2 naišao je na dve prozirne staklene kuglice.

 Staklene kuglice na Mesecu Izvor: WONDER WORLD/ YouTube

Sa Meseca je tokom februara stigao jedan misteriozan snimak. Kineski rover Jutu-2 koji istražuje tamnu stranu našeg satelita, otkrio je dve providne staklene kuglice. Kako ovaj rover nema tehničkih mogućnosti da analizira sastav ovih staklenih kuglica, njihovo poreklo za sada ostaje misterija. 

Iako zvuči neobično, ipak staklo na Mesecu nije potpuno neočekivano. 

Možda će vas zanimati i:

Staklo na Mesecu

Kada su silikati izloženi visokoj temperaturi nastaje staklo, a kako su na Mesecu u prošlosti postojali aktivni vulkani, moglo je da dođe do stvaranja vulkanskog stakla. Takođe, do intenzivne toplote moglo je da dođe i prilikom udara manjih objekata, poput meteorita, u površinu Meseca pri čemu je moglo da dođe do nastanka stakla.

Geolog Žijong Sijo sa Univerziteta Sun Jat-sen i Kineske akademije nauka smatra da su kuglice koje je uočio Jutu-2 nastale nakon udara meteorita, prenosiIndex.hr. Međutim, teško je to znati sa sigurnošću jer većina stakla koja je do sada pronađena na Mesecu izgleda drugačije od kuglica koje je otkrio kineski rover. "Gore", naime, ima dosta sličnih kuglica, ali su one obično manje od jednog milimetra.

Ovde na Zemlji tako male staklene kuglice nastaju tokom udara nekog tela o površinu pri čemu dolazi do tako intenzivnih temperatura da materijal počne da se otapa. Otopljeni materijal se nakon toga ponovno stvrdne i nazad na tlo u obliku sitnih staklenih perli, piše Science Alert.

Kuglice koje je pronašao Jutu-2 mnogo su veće, prečnika između 15 do 25 milimetara. Naravno, to nije prvi takav pronalazak. Misija Apolo 16 je pronašla na Zemlji bližoj strani Meseca kuglice prečnika do 40 milimetara za koje naučnici pretpostavljaju da su nastale prilikom udara meteorita.

Ali postoje razlike između ta dva otkrića. Kako Sijao i njegovi kolege objašnjavaju, kuglice s udaljenije strane Meseca su providne ili poluprovidne i imaju staklasti sjaj. Rover je pronašao još četiri kuglice koje imaju sličan sjaj, ali nije utvrđeno da li su li providne.

Lunarni tektiti

Kuglice su nađene u blizini novijih udarnih kratera, što bi moglo značiti da su nastale nakon udara meteorita, mada je moguće da su se već i pre udara nalazile ispod površine pa ih je on izbacio "na videlo". Kineski naučnici smatraju da su najverovatnije nastale kada se vulkansko staklo otopilo pri udaru meteorita, nakon čega se ponono stvrdnulo i pritom formiralo prozirne kuglice.

To bi značilo da bi ovi objekti bili lunarni ekvivalent zemaljskim formacijama zvanima tektiti – staklastim objektima veličine šljunka koji nastaju kada se materijal na Zemlji otopi, rasprši po vazduhu i oblikuje u kuglice kada se ponovno stvrdne i padne na površinu.

Istraživanje naziva Translucent glass globules on the Moon objavljeno je u časopisu Science Bulletin.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka