Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski rover nam donosi nova saznanja o tamnoj strani Meseca: Kako izgleda i kako se razlikuje od nama bliže strane?

Kineski lunarni rover Jutu-2, koji se nalazi na nama udaljenijoj strani Meseca, otkrio je značajne razlike između njegove dve strane - one koja je uvek okrenuta prema nama i one koju nikada ne vidimo sa Zemlje.

 Površina Meseca Izvor: Shutterstock

Uprkos tome što je postojalo nekoliko istraživačkih misija na Mesec, s posadom i bez posade, od nas okrenuta strana Meseca ostala je dosta neistražena zbog mogućih poteškoća u komunikaciji sa Zemljom. No 2019. kineska misija je uspela da na tu stranu spustiti rover Jutu-2, koji ima zadatak da istraži kako izgleda ovo tajanstveno područje.

Možda će vas zanimati i:

Drugačije tlo

Robotičar Liang Ding sa Harbin instituta za tehnologiju u Kini i njegovi kolege analizirali su način kretanja rovera i njegova zapažanja pomoću radara i spektrometrije a onda na temelju toga izveli neke zaključke o sastavu i karakteristikama tla.

Ustanovili su da je rover lakše "klizio" po toj strani našeg prirodnog satelita nego što se očekivalo za nama bližu stranu, što ukazuje na to da je nama udaljenije lice Meseca zapravo relativno ravno. Takođe se činilo da se tlo lako lepi za šest točkova rovera, što znači da je verovatno lepljivije od druge strane.

Osim što je korisno za projektovanje budućih lunarnih rovera, razumevanje sastava tla i distribucije stena može puno da nam kaže o istoriji same Mesečeve površine, piše New Scientist, prenosi Index.hr.

"Pronalaženje većeg udela malih stena verovatno je povezano sa starošću površine. Stene se troše. Ako čekate dovoljno dugo, stena će se smanjiti na čestice veličine nekoliko milimetara", rekao je planetarni naučnik Lionel Vilson sa Univerziteta Lankaster u Velikoj Britaniji.

Rover Jutu-2 takođe je pronašao tamnozelenkasti, svetlucavi materijal na dnu jednog kratera, sličan staklastim materijalima nađenim u uzorcima sA misije Apolo.

"Svaka informacija o istoriji udara, od većih do manjih razmera, stvarno je važna i vredna", smatra Vilson.

Dalja strana Meseca takođe je relativno elektromagnetski tiha jer blokira prenose sa Zemlje, što je čini vrlo prikladnom za astronomiju. Ako ćemo u budućnosti tamo graditi opservatorije, bilo bi dobro da znamo o kakvom se sastavu i karakteristikama tla radi.

Istraživanje naziva A 2-year locomotive exploration and scientific investigation of the lunar farside by the Yutu-2 rover objavljeno je u časopisu Science Robotics.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka