Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne propustite prvi meteorski roj u godini! Ova meteorska "kiša" zna da bude propraćena veoma sjajnim meteorima

Prvi ovogodišnji meteorski roj su naravno Kvadrantidi. Kada su najvidljiviji i kako ih pronaći na noćnom nebu?

 kiša meteora Izvor: Shutterstock

Matično sazvežđe Kvadrantida je nekada bilo sazvežđe Quadrans Muralis, koje je sada deo sazvežđa Volar, a gde je i radijant (prividno mesto gde se meteori pojavljuju na nebu) Kvadrantida.

Kvadrantidi su aktivni od 28. decembra do 12. januara, mada o početku i kraju ovog roja u toku godine se može naći više različitih datuma (npr. od 26. decembra do 16. januara). Maksimum je u noći između 3 – 4. januara. Spadaju u najbrojnije meteorske rojeve posle Geminida i Perseida.

Kvadrantidi su ostaci komete 2003 EH1.

Najbolje vreme za posmatranje je od 21h do 4:30h (3 – 4. januar), dok je očekivani Zenitski Prosek po Času (ZPČ) od 40 do 70 meteora za Srbiju kada je sve idealno, a dešava se da taj broj premaši i 90 meteora po času. Ipak, realnost je videti 10-ak meteora svakih sat vremena.

Ovaj roj je za astronomsko uživanje stanovnika severne zemljine hemisfere, ali može se čuti i da je neko sa južne hemisfere video nekoliko kvadrantida.

Najveća verovatnoća pojave Kvadrantida je, za razliku od drugih rojeva, nisko na horizontu.

Ova meteorska "kiša" zna da bude propraćena veoma sjajnim meteorima, tzv. bolidima sa magnitudama od preko -4 (sjajniji od Venere).

Ukoliko želite da posmatrate ovaj meteorski roj po ovom hladnom vremenu, poželjno je pobeći od gradskog svetla, odnosno da se posmatra sa što tamnije lokacije. Ukratko, važi pravilo: manje svetlosnog zagađenja, više viđenih meteora.

Ipak, nema jedinstvenog mišljenja o vremenu maksimuma jer Američko meteorsko društvo smatra da je maksimum između 2 i 3. januara, dok Međunarodna meteorska organizacija misli da je to 3. januara u 21:40. Dakle, nema čvrstih garancija o vremenu maksimuma.

Mesečina ove godine neće praviti problema ali oblaci možda hoće. Mlad Mesec će izlaziti i zalaziti zajedno sa Suncem.

Kako pronaći radijant Kvadrantida?

Većina nas na nebu lako može naći sazvežđe Veliki Medved i njegov prepoznatljivi deo Velika Kola. Jednostavno posmatrajte nebo malo dalje od vrha Velikih kola u blizini zvezde Alkaid.

(Svemir)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka