Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasina svemirska letelica snimila zvuk Jupiterovog satelita (AUDIO)

Autor HINA

Pored Ganimeda je sonda Juno prošla 7. juna 2021, a NASA je sada objavila audiosnimak u trajanju od 50 sekundi.

 Satelit Ganimed i planeta Jupiter u pozadini Izvor: Shutterstock

Američka svemirska agencija NASA već je ranije objavila zvukove s Marsa, a nedavno je njena svemirska letelica Juno snimila zvukove koji dolaze s Jupiterovog najvećeg satelita Ganimeda.

Pored Ganimeda je sonda Juno prošla 7. juna 2021, a NASA je sada objavila audiosnimak u trajanju od 50 sekundi.

Možda će vas zanimati i:

Ganimed je najveći satelit u našem Sunčevom sistemu.

Sonda Juno opremljena je instrumentom nazvanim Waves (talasi), kojim snima električne i magnetske radiotalase, a oni potiču iz Jupiterove magnetosfere.

Naučnici su uspeli da prikupe podatke, a zatim su promenili njihovu frekvenciju kako bi ih pretvorili u zvuk koji može da se čuje.

"Nagla promena u višu frekvenciju, to je ulazak satelita u drugo područje magnetosfere"

Glavni istraživač Juna, Skot Bolton iz Instituta Southwest Research u San Antoniju, rekao je da "ako se pažljivo sluša, otprilike na sredini snimka može da se čuje nagla promena u višu frekvenciju, što znači ulazak u drugo područje Ganimedove magnetosfere".

Konačni rezultat je zvuk koji podseća na duvanje vetra i robotske zvukove.

Naučnici kažu da to ne može da se smatra pokazateljem postojanja života na satelitu ili blizu njega, ali prethodna istraživanja su pokazala da bi na Jupiteru verojatno moglo biti života.

"Odakle smo došli, kako smo došli ovde? Jupiter je značajan deo te priče"

Otkrivanje tajni koje stoje iza Jupiterovog delovanja moglo bi da baci novo svetlo na evoluciju drugih planeta i na formiranje samog Sunčevog sistema, rekao je Bolton.

"Pokušavamo da shvatimoodakle smo došli, kako smo došli ovde", rekao je Bolton za The Washington Post. "A Jupiter je velik i značajan deo te priče."

Juno je takođe otkrilo da planetu "gađaju" sitne, ali snažne čestice s Marsa. Jupiterova gravitacija deluje poput svojevrsne osmatračnica koja gura mikrometeorite iz njegove orbite, a naučnici pretpostavljaju da je na sličan način možda izbacila i druge drevne planete iz Sunčevog sistema.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka