Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Na korak od naše planete": Ogromna svemirska stena ulazi u Zemljinu orbitu 11. decembra

Asteroid dugačak 330 metara, će ući u Zemljinu orbitu brzinom od 23.700 kilometara na čas.

 Asterodid ulazi u Zemljinu orbitu Izvor: Shutterstock

Kako navodi Američka svemirska agencija Nasa, ogromna, svemirska stena će ući u Zemljinu orbitu 11. decembra 2021. godine.

Asteroid u obliku jajeta nazvan "4660 Nereus", dugačak 330 metara, će ući u Zemljinu orbitu brzinom od 23.700 kilometara na čas, u subotu, 11. decembra.

Možda će vas zanimati i:

Očekuje se da će asteroid proći na dovoljnoj udaljenosti pored Zemlje, ali će nam i dalje biti bliže nego što je bio pre 20 godina.

Nerej – morski bog, najstariji sin boga mora Ponta i boginje Zemlje Geje – biće udaljen otprilike 3,86 miliona kilometara, što je oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca.

Ovo za neupućene može da zvuči kao veoma velika razdaljina, ali prema kosmičkim standardima, to je na korak od naše planete.

Nasa označava svaki svemirski objekat koji se nalazi u krugu od 193 miliona kilometara od Zemlje kao "objekat u blizini Zemlje", a svaki objekat koji se brzo kreće unutar sedam i po miliona kilometara, kao "potencijalno opasan".

Jednom označeni objekat, astronomi pažljivo prate, tražeći bilo kakvo odstupanje od njihove predviđene putanje, koje bi ih moglo dovesti na kurs Zemljine putanje i eventualnog sudara, prenosi RTS.

Po predviđanjima Nase, Nerej će se sledeći put približiti Zemlji 2. marta 2031, zatim novembra 2050. i 14. februara 2060. godine, kada bi nam mogao prići na gotovo 1,2 miliona kilometara.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka