Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će svemir postati poprište rata: Čiji je Mesec i ko ima pravo na rudu sa asteroida?

Još od hladnog rata svemir je mesto nadmetanja i pokazivanja supremacije u tehnološkom i naučnom smislu.

 svemir_1484419673.jpg Izvor: Shutterstock

Da li je dozvoljeno nuklearno naoružanje postaviti na nebeska tela? Šta ako dođe do sudara satelita ili sukoba astronauta? Ovim pitanjima bavi se svemirsko pravo. Ipak, regulative svemirskog prava uključuju i mnoge aktivnosti na Zemlji, bez kojih ne možemo da zamislimo svakodnevni život.

Mnogi pravni fakulteti u svetu uvrstili su oblast svemirskog prava u svoje programe. Ova oblast međunarodnog javnog prava je značajna i za države koje nemaju kapacitete za slanje ljudi i satelita u kosmos.

Možda će vas zanimati i:

"Nemanje kapaciteta od strane malih država za istraživanja u svemiru ili uopšte za svemirske aktivnosti to je jedna vrsta mita, rekao bih. Naime, čak i naše komšije, Bugarska i Rumunija, na primer, imaju svoje svemirske programe. I Srbija ima kapacitete, a ima čak, i određenu vrstu tehničke kompetentnosti za svemirske aktivnosti. Ono što bi država mogla da učini, jeste da se napravi neka vrsta nacionalne strategije za svemirske aktivnosti", smatra Marko Pajović iz Fondacije "Srbijan kejs for spejs".

Još od hladnog rata svemir je mesto nadmetanja i pokazivanja supremacije u tehnološkom i naučnom smislu. Međutim, 2019. godine osnovane su Svemirske snage Sjedinjenih Država za vojne poduhvate u svemiru. Stvaranje takve fomacije moglo bi da znači da će poput mora, kopna i vazdušnog prostora, i svemir u budućnosti postati poprište rata.

"Nacionalna svemirska politika iz 2020. godine vrlo eksplicitno govori da je svemir nova ratna arena. Takođe, ta strategija kaže da će se Amerikanci vratiti na Mesec sredinom dvadesetih godina ovog veka i da će poslati čoveka na Mars već tridesetih godina. Tako da već sada vidimo te neke buduće obrise svemirske trke u naoružanju", navodi Bogdan Stojanović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu za RTS.

Sporazum o Mesecu iz 1979. godine zabranjuje bilo kakve komercijalne aktivnosti na našem satelitu i drugim nebeskim telima, ali ga nisu potpisale vodeće svemirske sile – Rusija, Kina, SAD i Indija. Države koje imaju novca, moći će da nabavljaju sirovine sa drugih nebeskih tela.

"Jedan manji asteroid poseduje sirovine u vrednosti oko 300 milijardi. Znači, kažu da su svi asteroidi koji će u nekoj doglednoj budućnosti biti dostupni, ukoliko se razvije sistem ekstrakcije resursa kobalta, nikla, bakra, zlata... Da će to biti u vrednosti od nekih 700 kvintiliona. To bi bilo kao da svaki čovek ima 95 milijardi dolara. To je tolika suma u pitanju i jednostavno bih isključio mogućnost da će se države dobrovoljno odreći takvih mogućnosti", dodaje Stojanović.

Možda će vas zanimati i:

Međunarodno svemirsko pravo je nastalo kako bi se smanjile tenzije u vreme vrtoglave svemirske trke između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država. U budućnosti, princip miroljubivosti i saradnje država moraće da se poštuje kako bismo kao civilizacija opstali.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka