Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada nas u novembru očekuju meteorski rojevi i pomračenje Meseca: Kalendar svih astronomskih dešavanja na noćnom nebu

Šta posmatrati u novembru na noćnom nebu?

 nocno-nebo_70228912.jpg Izvor: Shutterstock

Ako nebo bude vedro, a zagađenje minimalno, ovo su događaji u kojima ćemo moći da uživamo tokom novembra:

3. novembar – Poznata kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko je najbliža Suncu u sazvežđu Blizanci. Kometa će sijati 8,3. magnutidom.

4. novembarmlad Mesec

5. novembar – Uran u opoziciji u sazvežđu Ovan. Planeta se nalazi sa suprotne strane Zemlje u odnosu na Sunce. Otprilike u isto vreme biće i najbliža Zemlji. Biće vidljiva od 18:19 do 04:21 i imaće magnitudu 5,7. Ipak, najbolje je koristiti dvogled.

Možda će vas zanimati i:

8. novembar – Konjukcija Meseca i Venere u sazvežđu Strelac. Mesec prolazi 1°06′ severno od Venere. Magnitude Meseca i Venere su -10,8 i – 4,5. Mesec četiri dana star, a venera veoma sjajna. Pravo vreme za posmatranje ove planete.

8. novembar – Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko na 0,42 AJ od Zemlje. Može se posmatrati pomoću teleskopa. Magnituda 8,3.

10. oktobar – Konjunkcija Meseca i Saturna u sazvežđu Jarac. Mesec prolazi 4°06′ južno od Saturna. Magnitude Meseca i Saturna su – 11,7 i 0,4.

11. novembar – Mesec u prvoj četvrti

11. novembar – Konjunkcija Meseca i Jupitera u sazvežđu Jarac. Mesec prolazi 4°21′ južno od Jupitera. Magnitude Meseca i Jupitera su -12,0 i -2,4. Sjaj Jupitera opada.

12. novembar – Maksimum meteorskog roja Severnih Taurida koji su aktivni od 20. oktobara do 10. decembara. Matično telo je kometa 2P/Encke. Radijatn je u sazvežđu Bik

17. novembar – Maksimum meteorskog roja Leonida koji je aktivan od 6. novembaa do 30. novembara. Matično telo je kometa 55P/Tempel-Tuttle, a radijant u sazvežđu Lav.

17. novembar – Rasejano zvezdano jato M45 ili Plajade u povoljnom položaju za posmatranje u sazvežđu Bik. Može se posmatrati golim okom jer je magnituda 1.6. Kulminira u 23:38 na visini od 69° iznad južnog horizonta.

19. novembar – Pun mesec

19. novembar – Delimično pomračenje Meseca koje neće biti vidljivo za nas jer će se sve dešavati kada za nas Mesec bude ispod hotizonta.

27. novembar – Planetoid Ceres u opoziciji u sazvežđu Bik. Planetoid će se nalaziti sa suprotne strane Zemlje od Sunca. Sa magnitudom od 7.2 biće potreban minimum teleskop za posmatranje.

27. novembar – Mesec u poslednjoj četvrti

(Predrag Agatonović, autor bloga Svemir)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka