Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struktura naše galaksije: Nasini naučnici otkrili ranije nepoznatu osobinu Mlečnog puta

U novoj studiji, astronomi su posmatrali deo "Strelčevog kraka" galaksije i otkrili ranije nepoznatu osobinu sa "dramatično drugačijom" orijentacijom.

 E9AN0zbUUAsDi5u Izvor: NASA JPL

Nalazi, opisani u časopisu Astronomija i astrofizika osvetljavaju pogled istraživača na finiju strukturu naše galaksije.

Astronomi klasifikuju galaksije u tri velike kategorije – eliptične, spiralne i nepravilne. Grupi spiralnih galaksija pripada i naša, Mlečni put.

Naučnici imaju tek grubu predstavu o veličini i obliku spiralnih krakova Mlečnog puta, i kažu da je posmatranje celokupne strukture naše galaksije izazovno jer se Zemlja nalazi u njoj.

"To je slično kao da stojeći nasred Tajms skvera pokušavate da nacrtate kartu Menhetna", objasnili su naučnici iz Nasine laboratorije za mlazni pogon u Kaliforniji.

Možda će vas zanimati i:

U novoj studiji, astronomi su posmatrali deo "Strelčevog kraka" galaksije i otkrili ranije nepoznatu osobinu sa "dramatično drugačijom" orijentacijom.

Iako se ranije smatralo da se mlade zvezde usko poklapaju sa oblikom krakova u kojima se nalaze, istraživači su otkrili četiri oblaka gasa ili magline koje stvaraju zvezde, a izlaze iz kraka Strelca "poput iverja iz drveta".

Da bi došli do otkrića, astronomi su koristili Nasin, sada penzionisani, svemirski teleskop Spicer kako bi potražili novorođene zvezde u maglinama, jer teleskop može detektovati infracrveno svetlo koje može prodreti u oblake gasa i prašine galaksije.

Kombinujući nova otkrića sa najnovijim podacima iz misije "Gaja" Evropske svemirske agencije, istraživači su otkrili da je duga, tanka struktura povezana sa Strelčevim krakom sačinjena od mladih zvezda koje se kreću skoro istom brzinom i u istom smeru kroz svemir.

"Ključno svojstvo spiralnih krakova je to kako vijugaju oko galaksije", rekao je Majkl Kun, vodeći autor studije, dodajući da se ova karakteristika meri "uglom nagiba" kraka.

Kako spirala postaje sve otvorenija, ugao nagiba kruga se povećava, objasnio je.

Dok većina modela Mlečnog puta sugeriše da Strelčev krak formira spiralu sa uglom nagiba od oko 12 stepeni, struktura ispitana u sadašnjem istraživanju navodi da je reč o uglu od skoro 60 stepeni.

"Kada spojimo podatke Gaje i Spicera, i konačno vidimo detaljnu, trodimenzionalnu mapu, možemo videti da u ovom regionu postoji prilična složenost koja jednostavno ranije nije bila očigledna", rekao je dr Kun.

Iako nije jasno šta uzrokuje stvaranje spiralnih krakova u galaksijama poput Mlečnog puta, naučnici spekulišu da su se zvezde u ovom delu Strelčevog kraka verovatno formirale otprilike u isto vreme, u istoj opštoj oblasti, i da su na njih jedinstveno uticale sile deluju unutar galaksije, kao što su gravitacija i poremećaji usled rotacije galaksije.

"Na kraju, ovo je podsetnik da postoje mnoge neizvesnosti u vezi sa strukturom Mlečnog puta velikih razmera i da moramo da posmatramo detalje ako želimo da razumemo tu širu sliku", rekao je Robert Benjamin, koautor studije sa Univerziteta Viskonsin-Vajtvoter, navodi se u saopštenju.

"Ova struktura je mali deo Mlečnog puta, ali bi nam mogla reći nešto značajno o galaksiji u celini", dodao je dr Benjamin.

(RTS)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka