Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja i Mars će večeras biti najbliži, sledeći "bliski susret" će se desiti za 15 godina

Ovakva konvergencija se neće ponoviti u narednih 15 godina.

  Izvor: Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Udaljenost između Zemlje i Marsa 6. oktobra iznosiće 62,1 milion kilometara. Tada će se planete početi udaljavati jedna od druge, a takva konvergencija se neće ponoviti u narednih 15 godina.

Tokom "sastanka" Mars će biti lako vidljiv sa ili bez teleskopa. 

Kao što se može videti na snimku ispod, Zemlja i Mars su u eliptičnim orbitama, što znači da se međusobno približavaju ili udaljavaju u zavisnosti od položaja na putanji.

Ovakva konvergencija se neće ponoviti u narednih 15 godina.
Izvor: YouTube

Ove dve planete su najbliže kada se Zemlja na svojoj eliptičnoj putanji nađe u tačci koja je najudaljenija od Sunca (afel), a Mars u tačci najbližoj Suncu (perihel).  U tom trenutku udaljenost između planeta može biti 54,6 miliona kilometara. 

Kada su Zemlja i Mars na suprotnim stranama Sunca i oboje su u svom afelu, udaljenost između njih može premašiti 400 miliona kilometara.

Jedan od rekordnih planetarnih susreta dogodio se 2003. godine, kada je između Zemlje i Marsa bilo svega 55,7 miliona kilometara. Nakon večerašnjeg približavanja, naša planeta će početi sve više da se udaljava od svog "suseda". Proces udaljavanja će trajati do 2029. godine, kada će planete ponovo početi da se kreću jedna prema drugoj i 2035. godine će se približiti na 56,9 miliona kilometara.

Povezane vesti

Ova godina bila je sjajna prilika za pokretanje mnogih misija na Crvenu planetu. Pored lansiranja Nasinog rovera Perseverance u julu, na Mars su krenule još dve misije.

Sledeća serija misija - na primer, povratak - dogodiće se 2022. godine, i trajaće 20 miliona kilometara duže, budući da će planete tada biti udaljene 81,5 miliona kilometara jedna od druge.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka