Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snimljene najkvalitetnije slike interakcije na Suncu do sad

Koristeći najveći teleskop u Evropi Gregor, naučnici su zabeležili zapanjujuće detalje o evoluciji sunčevih pega i složenom sastavu solarne plazme.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kvalitet slika velike rezolucije, koje je snimio evropski teleskop, pripisuje se novoj optici koja je u stanju da istražuje magnetna polja, konvekciju, sunčeve erupcije i sunčeve pege i veliki broj detalja. 

Snimci su kvalitetniji nego ikada ranije.

Fotografije prikazuju solarna magnetna polja snimljena na talasnoj dužini 516 nanometara i sunčeve pege na 430 nanometara, za koje astronomi kažu da je to "kao da je neko video iglu na fudbalskom terenu ali savršeno i to sa udaljenosti od jednog kilometra."

Naša zvezda je prekrivena brojnim strukturama koje su rezultat jakih konvekcionih pokreta koji prenose toplotu iz duboke unutrašnjosti Sunca.

U svakoj od njih, vruća plazma se uzdiže ka centru formacije, pre nego što se ohladi i potone nazad u zvezdu formirajući tamne trake koje Gregor može videti i naravno - zabeležiti.

Doktor Lusija Klajnt, koja je vodila projekat i bila zadužena za rad nemačkih solarnih teleskopa na Tenerifima, rekla je da je "ovo bio veoma uzbudljiv, ali i izuzetno izazovan projekat. Za samo godinu dana potpuno smo redizajnirali optiku, mehaniku i elektroniku kako bismo postigli najbolji mogući kvalitet slike", rekla je Klajnt.

Klajnt i njen tim napravili su svojevrsni proboj još u martu dok su bili pod blokadom rada zbog koronavirusa, ali im to nije smetalo da izbliza posmatraju Sunce - do detalja zahvaljujući radovima na optimizaciji teleskopa. 

Doktor Svetlana Berduđina, profesorka na Univerzitetu Albert-Ludvig u Frajburgu i direktorka Lajbnicovog instituta za solarnu fiziku, veoma je srećna zbog izvanrednih rezultata: "Projekat je bio prilično rizičan jer takve nadogradnje teleskopa obično traju godinama, ali sjajan timski rad i precizno planiranje doveli su do ovog uspeha."

Povezane vesti

"Sada imamo moćan instrument za rešavanje zagonetki koje su na površini Sunca", rekla je Berduđina.

Neverovatne slike prate prve svetlosne fotografije koje je u julu dobio tim koji radi sa solarnim teleskopom na Havajima, što omogućava astronomima da analiziraju detalje površine Sunca ali i vremenske prilike.

Predsednik Asocijacije univerziteta za istraživanje astronomije Met Mauntin rekao je u julu: "Na Zemlji možemo predvideti da li će padati kiša prilično tačno, ali svemirsko vreme još ne možemo tako predviđati. Tu zaostajemo 50 i više godina", rekao je Mauntin naglasivši da je to od velike važnosti kako bi se shvatila "osnovna fizika svemirskog vremena koja se odnosi na Sunce" i najavio dalja istraživanja na tom polju.

Izvor: RTS

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka