Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očaravajući video sa severa Crvene planete: Let iznad ledenog kratera na Marsu

Uživajte u snimku ledenog kratera sa Marsa.

  Izvor: Foto: Profimedia

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je novi video montiran od fotografija visoke rezolucije koje je napravio svemirski brod Mars Ekspres (HRSC). 

Video je nastao kombinovanjem topografskih informacija dobijenih od HRSC stereoskopskih kamera kako bi stvorili trodimenzionalni krajolik, koji je zatim sniman iz različitih tačaka kako bi se vizualizovao let. 

Uživajte u snimku ledenog kratera sa Marsa.
Izvor: YouTube

Krater Korolev prečnika 82 km i dubinom od najmanje 2 km nalazi se južno od ogromnog polja dina Olympia Undae, koje okružuju severni polarni vrh planete. Izgleda snežno, ali u stvari je ispunje ledom.

U dalekoj prošlosti, ogromno nebesko telo se sudarilo sa površinom planete, formirajući ogromnu depresiju - koju su astronomi nazvali "hladna zamka." U ovoj praznini je narasla ledena kupola, koja sadrži oko 2.200 kubnih kilometara leda, moguće pomešanog s marsovskom prašinom. To je jedna od najvećih nepolarnih akumulacija leda na Marsu. A ovaj led se nikad ne topi.

Povezane vesti

Baš poput suvog leda na Zemlji, i led na Marsu se obično pretvara iz čvrstog u gas pod niskim atmosferskim pritiskom. Ali temperatura može da utiče i na stabilnost leda. Naučnici ESA-e objašnjavaju da se vazduh  iznad leda hladi i zato postaje teži u odnosu na okolni. Kako je vazduh loš provodnik toplote, ledena gomila je efikasno zaštićena od toplote i sublimacije. 

Krater je nazvan po Sergeju Pavloviču Korolevu, jednom od glavnih stvaraoca sovjetske raketne tehnologije, koji je bio odgovoranan za lansiranje prvog satelita blizu Zemlje i prvog kosmonauta na planeti.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka