Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji

Kada je nebo vedro, može da se vidi golim okom.

  Izvor: Foto: Profimedia

Grupa astronoma iz Evropske južne opservatorije (ESO) i drugih instituta otkrila je crnu rupu koja je udaljena samo 1000 svetlosnih godina od Zemlje. Radi se o do sada nama najbližoj pronađenoj crnoj rupi, koja je deo trostrukog sistema koji možemo videti golim okom kada je nebo vedro.

Naučnici su pomoću dvometarskog teleskopa koji se nalazi u ESO-voj opservatoriji u Čileu pratili dve zvezde sistema HR 6819 i pronašli dokaze o postojanju dodatnog nevidljivog svemirskog tela. Smatraju da bi u budućnosti mogli da pronađu još mnogo takvih sličnih crnih rupa, navodi ESO a prenosi "Dejlimejl".

"Jako smo se iznenadili kada smo shvatili da smo otkrili prvi zvezdani sistem s crnom rupom, a koji se može da se vidi golim okom", rekao je astronom Petr Hardava sa Češke akademije nauka i koautor istraživanja. Ovaj trostruki sistem nam je toliko blizu da njegove zvezde možemo uočiti s južne Zemljine polusfere bez teleskopa.Otkrilo se i da je ova crna rupa ne intereaguje nasilno sa svojom okolinom.

Astronomi takođe veruju da bi ovo otkrovenje moglo da razjasni nedoumice koje postoje o drugom sistemu sa dve zvezde, zvanim LB-1, koji takođe može sadržati crne rupe.

"Kada znamo na šta da obratimo pažnju onda povećavamo šanse da ćemo ih i naći", navodi drugi istraživač za Dejlimejl.

Otkriće ovog trostrukog sistema s unutrašnjim parom i udaljenom zvezdom takođe bi moglo da pruži odgovore o nasilnim kozmičkim spajanjima koja oslobađaju toliko snažne gravitacione talase da se mogu uočiti sa Zemlje. Neki astronomi smatraju da se takva spajanja mogu dogoditi u sistemima slične konfiguracije kao HR 6819 ili LB-1, ali kada je unutrašnji par sastavljen od dve crne rupe ili crne rupe i neutronske zvezde.

Izvor: B92

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka