Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre 50 godina u misiji na Mesecu učestvovalo i osam Srba

U drugoj polovini jula navršiće se 50 godina od kada je Nil Armstrong prvi zakoračio na Mesec u misiji "Apola 11", u koju su bila uključena i osmorica Srba.

  Izvor: Foto: AP/John Minchillo

U ovom svemirskom programu za ljudsko osvajanje Meseca direktno su bili uključeni Milojko Majk Vučelić, Slavoljub Sem Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i David Vujić iz Srbije koji su emigrirali u SAD.

Slavoljub Vujić je bio producent i koordinator projekta "Apolo 11" . Milisav Šurbatović je bio šef inžinjerijske ekipe, a Danilo Bojić, kreator šatla "Orao" za šetnju po Mesecu.

Dragiša Jovanović i Petar Gajić su bili inžinjeri, dok je Veljko Gašić bio savetnik, ali istovremeno i dizajner američkih bombardera "T-38 trainer" , "F-5 fighter" i "B-2" .

Povezane vesti

David Vujić je zastupao NASA i bio zadužen za odnose sa medijima i javnošću. Ova srpska ekipa radila je i na programu "Apolo 13". 

Posle uspešnog sletanja ljudske posade na Mesec, njih osmorica, društvo "ćelavih orlova" , kako su se duhovito nazvali, napravili su malo slavlje u Kaliforniji i uspešno nastavili svoje sjajne karijere. 

Milojko Majk Vučelić (79) i Slavoljub Sem Vujić (75) su dobili velika priznanja za svoj rad, a Vučelić je dobio najviše američko civilno priznanje "Predsedničku medalju slobode SAD" , jer je rukovodio spasavanjem američkih astronauta posle teške havarije na misiji "Apolo 13" tokom 1970. godine. 

Povezane vesti

Tada je u NASA centrali u Hjustonu i nastala čuvena rečenica, koja je postala deo istorije, a koju u panici i beznađu izgovaraju preplašeni kosmonauti: "Houston, we have a problem".

Danas je od osmorice graditelja "Apolo 11" živ i veoma aktivan David Vujić koji je radio u oblastima vojne avijacije, kosmičkih letova, sistema transporta, energije, razvoja tehnologije, unapređenja biznisa, marketinga i političkog lobiranja. 

Povezane vesti

Vujić je bio inženjer, mason, srpski lobista i zvanični portparol NASA i programa "Apolo 11" u SAD, kao i saradnik Karterove, Bušove i Trampove administracije. 

Povodom pola veka od srpskog osvajanja Meseca u Beogradu u Matici iseljenika Srbije i Srba u regionu će biti održana prigodna svečanost.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka