Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterije Merkura: Zanimljive činjenice o najmanjoj planeti Sunčevog sistema

Saznajte razlog njegove neverovatne brzine, da li je zaista najtoplija planeta u Sunčevom sistemu, ali i zašto se i dalje lagano smanjuje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Merkur je dobio ime po glasniku rimskih bogova zato što su čak i ljudi u antičko doba mogli videti koliko je brz i nestalan na nebu. Ipak, naučnici su tek nedavno počeli da otrkivaju misterije najmanje planete u Sunčevom sistemu. 

Merkurov prečnik trenutno iznosi 4830 kilometara, što je otprilike veličina Sjedinjenih Američkih Država.

Pogledajte i 10 stvari koje treba da znate o Jupiteru

Kao i Zemlja, Merkur je kopnena planeta sa tri glavna sloja koji čine jezgro, omotač jezgra i kora. Međutim, za razliku od Zemlje, kora Merkura nema nikakve tektonske ploče. Takođe, njegovo železno jezgro je ogromno za poređenje, čineći 85 odsto njegovog radijusa, dok unutrašnje jezgro Zemlje čini samo 55 odsto. Zbog izuzetne veličine, jezgro Merkura ima iznenađujući uticaj na veličinu ove planete - tako što izaziva smanjivanje.

Železno jezgro se polako hladi i grči planetu već 4,5 milijardi godina. Na taj način jezgro uvlači površinu Merkura ka unutrašnjosti što je prouzrokovalo da se planeta smanji za više od šest kilometara. Za sada...

Naša čudnovata planeta: 7 neverovatnih stvari koje niste znali o Zemlji

Ova snebivajuća planeta je takođe i planeta najbliža Suncu, kružeći oko ove zvezde na prosečnoj udaljenosti od oko 58 miliona kilometara.

Ta blizina utiče i na Merkurovu atmosferu, odnosno na nedostatak jedne. Naime, Merkur poseduje samo vrlo tanku egzosferu, koja je tradicionalno najudaljeniji sloj atmosfere planete.

Ova egzosfera je sačinjena od kiseonika, natrijuma, vodonika, helijuma i kalijuma - svi obrisani sa površine planete od strane solarnih vetrova.

Pogledajte i Vulkanske eksplozije otkrivaju poreklo Merkura

Nedostatak atmosfere i neposredna blizina Suncu takođe čine Merkur ekstremnom planetom. Temperatura površine se može popeti i do 427 stepeni tokom dana, ali i pasti na 179 stepena ispod nule tokom noći.

Blizina Suncu je takođe stoji iza stare reputacije brze i nestalne planete. Sunčev gravitacioni puls je jači na Merkuru nego na drugim planetama. A kao i ostale planete, Merkur putuje elipsastom orbitom oko Sunca, usporavajući kada je na većoj udaljenosti i ubrzavajući kada se približi.

Pročitajte iNova teorija o nastanku Merkura

Sa svojom prosečnom brzinom od više od 160.000 kilometara na sat, Merkur se okrene oko Sunca za samo 88 dana. 

Sa Zemlje je teško posmatrati Merkur, baš zato što je nestalan i blizu Sunca.

Otkrijte i Jesu li se sve planete Sunčevog sistema ikada našle u istoj ravni?

Za sad je posećen od strane dveju letelica: Mariner 10 i Mesendžer (Messenger).

Ove misije su nam pružile ono što znamo danas, ali radi se na budućim poduhvatima sa velikim nadama u razotkrivanje još Merkurovih tajni.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka