Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MISIJA KASINI: 6 stvari koje smo naučili o Saturnu i njegovim prirodnim satelitima

15. septembra 2017. godine u 13.55 časova po centralnoevropskom vremenu završena je trinaestogodišnja misija Kasini. Šta smo naučili?

  Izvor: Jedna od poslednjih fotografija Saturna i njegovih prstenova iz daljine Foto: Profimedia

Sonda Kasini je lansirana 1997. godine, a do Saturna je stigla 2004. godine otkad je sakupljala podatke o ovoj planeti i njegovim satelitima. Nakon 13 godina, 2017. ova misija završena spuštanjem Kasinija u atmosferu Saturna.

Šta smo naučili o Saturnu tokom ove misije?

1. Globalni vodeni okean

Jedno od glavnih otkrića Kasinija je bio globalni vodeni okean ispod ledene površine Saturnovog meseca Encelada. Merenjem gravitacije se došlo do pretpostavke da se ispod ledene površine debljine 30-40 km nalazi okean dubok 9 km. Ovaj okean može da objasni pojavu gejzira na južnom polu Encelada. 

Naučnici veruju da bi ogroman rezervoar vode ispod leda Enceladusa mogao da bude pogodan za život.

15. septembra 2017. godine u 13.55 časova po centralnoevropskom vremenu završena je trinaestogodišnja misija Kasini. Šta smo naučili?
Izvor: YouTube

2. Prvo uspešno sletanje u spoljašnjem delu Sunčevog sistema

Kasini je prenosio malu sondu Hajgens, čije je spuštanje na površinu Saturnovog džinovskog meseca Titana tada bilo označeno kao glavna dostignuće dotadašnje misije. 

U januaru 2005. godine, Hajgens se spustio kroz debelu atmosferu azota i metana i sleteo na njegovu površinu,što je označeno kao prvo uspešno sletanje u spoljašnjem delu Sunčevog sistema.

3. Još mnogo meseca

Kasini je Saturnovoj već poznatoj kolekciji prirodnih satelita, dodao više od 60 meseca.

Šest imenovanih prirodnih satelila je identifikovano sondom: Metona, Egon, Anta, Dafnis, Polideuk, Palena. Sedmi neimenovani mali mesec se nalazi u Saturnovom B prstenu.

Rešena misterija stara 300 godina >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka