Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje Svemira

5 najčudnijih predmeta koje su astronauti ostavili na Mesecu

Autor Mima Bulatović
Autor Mima Bulatović

Neke od ovih predmeta astronauti su zaboravili na Mesecu, dok su druge namerno ostavili puštajući ih da postanu svojevrsni spomenici kulture.

Izvor: Foto: Profimedia

Više od četrdeset godina prošlo je zadnjeg čovekove posete Mesecu. Međutim poslednji korak nije označio i kraj istraživanja, već naprotiv, ovo je podstaklo i inspirisalo ne samo naučnike već i ceo svet da se još detaljnije posvete prirodnom Zemljinom satelitu. 

Zahvaljujući neprekidnim istraživanjima i ekpedicijama, svet ima sad već polako ima jasnu i potpunu sliku Meseca. Međutim, postoji nekoliko neobičnih stvari koje možete pronaći na Mesecu pored kratera, prašine i astronautske opreme.

Izdvajamo nekoliko predmeta za koje možda niste znali da su završili na Mesecu, a u međuvremenu su postali njegovi spomenici kulture.

1. Golf loptice

Alan Šepard je peta i najstarija osoba koja je kročila na Mesec. On je izveo najpreciznije sletanje od svih, a pored šetnje, uspeo je i da zaigra i golf. Izveo je dva zamaha, od koga je drugi bio mnogo uspešniji i kako je sam rekao loptica je letela “miljama, miljama i miljama”. Palicu je vratio nazad na Zemlju i ona je izložena u Muzeju golfa u Nju Džerziju. Po lopticu, nažalost, ipak nije ponovo otišao.

Otkrijet iDa li smo sleteli na Mesec?

2. Apolo 15: Pali astronaut, Oregon lava i Mičigen Univerzitet

Apolo 15 je bila prva ekspedicija koja je koristila lunarno vozilo na Mesecu, a iza sebe je ostavila human gest koji je prevazišao Svemirsku trku koja je vođena između Rusa i Amerikanaca. Oni su ostavili malu aluminijumsku figuricu kosmonauta u astronautskom odelu sa pločicom na kojoj su ispisana imena 14 stradalih kosmonauta i astronauta, 8 Amerikanaca i 6 Rusa. Tako su oni koji su svoje živote položili zarad velikih ljudskih napora u istraživanju svemira, našli svoju večnu kuću na Mesecu. 

Pored ove spomen-figurice, Apolo 15 misija, čini se da se dobro zabavila gore u svemiru, ostavljajući razne poruke i predmete. Među njima je i stvrdnuta lava iz Oregona koju je astronaut Džejms Irvin na molbu i u znak zahvalnost svog domaćina Flojda Votsona poneo i ostavio na Mesecu, pošto je za vreme svog treninga u Oregonu živeo kod njega.

Članovi posade Apolo 15 su bili studenti Univerziteta u Mičigenu, pa su osnovali i Alumni klub svog fakulteta na Mesecu ostavljajući pločicu koja je sadržala i prvi član statuta organizacije.

Saznajte iNaučnici otkrivaju: Mesec može da utiče na zemljotres?

3. Ilustracija Endija Vorhola

Apolo 12 misija je navodno za sobom ostavila i nešto što se vodilo kao prvo umetničko delo na mesecu, “Mesečev muzej”, mala keramička pločica, a sadržala je 6 ilustracija najistaknutijih umetnika kasnih 1960-ih godina prošlog veka, među kojima je verovatno i najveći, otac pop-arta Endi Vorhol

Najnovije

Priroda

Nauka