Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najčudnijih predmeta koje su astronauti ostavili na Mesecu

Neke od ovih predmeta astronauti su zaboravili na Mesecu, dok su druge namerno ostavili puštajući ih da postanu svojevrsni spomenici kulture.

  Izvor: Foto: Profimedia

Više od četrdeset godina prošlo je zadnjeg čovekove posete Mesecu. Međutim poslednji korak nije označio i kraj istraživanja, već naprotiv, ovo je podstaklo i inspirisalo ne samo naučnike već i ceo svet da se još detaljnije posvete prirodnom Zemljinom satelitu. 

Zahvaljujući neprekidnim istraživanjima i ekpedicijama, svet ima sad već polako ima jasnu i potpunu sliku Meseca. Međutim, postoji nekoliko neobičnih stvari koje možete pronaći na Mesecu pored kratera, prašine i astronautske opreme.

Izdvajamo nekoliko predmeta za koje možda niste znali da su završili na Mesecu, a u međuvremenu su postali njegovi spomenici kulture.

1. Golf loptice

Alan Šepard je peta i najstarija osoba koja je kročila na Mesec. On je izveo najpreciznije sletanje od svih, a pored šetnje, uspeo je i da zaigra i golf. Izveo je dva zamaha, od koga je drugi bio mnogo uspešniji i kako je sam rekao loptica je letela “miljama, miljama i miljama”. Palicu je vratio nazad na Zemlju i ona je izložena u Muzeju golfa u Nju Džerziju. Po lopticu, nažalost, ipak nije ponovo otišao.

Otkrijet iDa li smo sleteli na Mesec?

2. Apolo 15: Pali astronaut, Oregon lava i Mičigen Univerzitet

Apolo 15 je bila prva ekspedicija koja je koristila lunarno vozilo na Mesecu, a iza sebe je ostavila human gest koji je prevazišao Svemirsku trku koja je vođena između Rusa i Amerikanaca. Oni su ostavili malu aluminijumsku figuricu kosmonauta u astronautskom odelu sa pločicom na kojoj su ispisana imena 14 stradalih kosmonauta i astronauta, 8 Amerikanaca i 6 Rusa. Tako su oni koji su svoje živote položili zarad velikih ljudskih napora u istraživanju svemira, našli svoju večnu kuću na Mesecu. 

Pored ove spomen-figurice, Apolo 15 misija, čini se da se dobro zabavila gore u svemiru, ostavljajući razne poruke i predmete. Među njima je i stvrdnuta lava iz Oregona koju je astronaut Džejms Irvin na molbu i u znak zahvalnost svog domaćina Flojda Votsona poneo i ostavio na Mesecu, pošto je za vreme svog treninga u Oregonu živeo kod njega.

Članovi posade Apolo 15 su bili studenti Univerziteta u Mičigenu, pa su osnovali i Alumni klub svog fakulteta na Mesecu ostavljajući pločicu koja je sadržala i prvi član statuta organizacije.

Saznajte iNaučnici otkrivaju: Mesec može da utiče na zemljotres?

3. Ilustracija Endija Vorhola

Apolo 12 misija je navodno za sobom ostavila i nešto što se vodilo kao prvo umetničko delo na mesecu, “Mesečev muzej”, mala keramička pločica, a sadržala je 6 ilustracija najistaknutijih umetnika kasnih 1960-ih godina prošlog veka, među kojima je verovatno i najveći, otac pop-arta Endi Vorhol

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka