Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uticaj svemira na ljudsko telo: Astronauti imaju veći rizik od smrti usled srčanih oboljenja

Naučnici otkrivaju da radijacija u dalekom svemiru oštećuje kardiovaskularni sistem astronauta što ih stavlja u mnogo veću opasnost od smrti usled srčanih oboljenja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako nova istraživanja otkrivaju, astronauti koji putuju u daleki svemir očigledno imaju mnogo veće šanse da umru od srčanih oboljenja. Napuštanje Zemlje je veoma opasno i potencijalno raspršuje naše nade o pravljenju kolonija ljudi na Marsu, budući da su naučnici otkrili da radijacija iz dubokog svemira oštećuje kardiovaskularni sistem, piše Independent.

Naučnici su objavili da su tri od sedam astronauta, koji su učestvovali u misiji Apolo, preminuli od posledica kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara. Iako su brojke male, ova stopa od 43 procenata je četiri do pet puta veća nego kod astronauta koji su leteli nisko u Zemljinoj orbiti ili koji nisu išli u svemir, navodi se u radu koji je objavljen u časopisu Scientific Reports.

Saznajte i Zašto je važna boja odela astronauta? 

„Znamo veoma malo o uticaju duboke svemirske radijacije na ljudsko zdravlje, pogotovo na kardiovaskularni sistem“, rekao je profesor Majkl Delp, jedan od naučnika.

„Ovo nam daje prvi uvid u to kako radijacija utiče na ljude“, dodaje Delp.

Eksperiment na miševima

U želji da testiraju i otkriju da li je veći broj smrtnih slučajeva zbog kardiovaskularnih oboljenja samo statistička nepravilnost ili znak uticaja putovanja u daleki svemir, naučnici su izložili miševe istoj vrsti radijacije koju doživljavaju astronauti.

Nakon šest meseci, što je ekvivalent periodu od 20 ljudskih godina, kod miševa su se pokazali znakovi oštećenja arterija koji vode do razvoja kardiovaskularnih bolesti kod ljudi. 

Pročitajte i Astronauti otkrivaju kada su bili u najvećoj opasnosti

„Ono što su pokazali podaci dobijeni na testiranju miševa jeste da radijacija iz dalekog svemira šteti kardiovaskularnom zdravlju“, rekao je Delp sa Univerziteta na Floridi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka