Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari koje treba da znate o Jupiteru

Nakon putovanja od pet godina, letelica Nase Džuno je ušla u Jupiterovu orbitu i počela novi stadijum ispitivanja najveće planete. Ali šta do sada znamo o Jupiteru?

  Izvor: Profimedia

Pogledajte prema severozapadu posle izlaska sunca (jugozapadu na severnoj hemisferi) i videćete jednu svetlu tačku koja se lako izdvaja na sve oko njega. To je planeta Jupiter, koja svetli intenzivnim i stalnim sjajem. 

Jupiterova svetlost na noćnom nebu je velika upravo zbog svoje veličine. To je daleko najveća planeta Sunčevog sistema i sadrži više nego duplo veću masu u odnosu na ostale planete, mesec, komete i asteroide, piše Phys.

1. Jupiter je četvrto najsjajnije nebesko telo u Sunčevom sistemu

Sjajniji su samo Sunce, Mesec i Venera. Jupiter je jedna od pet planeta koja je vidljiva golim okom sa Zemlje, piše Space.

2. Drevni Vavilonci su prvi snimili posmatranje Jupitera

To je bilo između VII i VIII veka p.n.e. Jupiter je imenovan kraljem rimskih bogova. Za Grke, on predstavlja Zevsa, boga groma. Ljudi u Mesopotamiji su videli Jupiter kao boga Marduka i pokrovitelja grada Vavilona. Germanska plemena su ovu planetu videli kao Donara ili Tora.

3. Na Jupiteru su najkraći dani u odnosu na sve planete

Ispostavilo se da se oko svoje ose okreće na svakih 9 sati i 55 minuta. Brza rotacija lagano poravnava planetu dajući mu spoljšten oblik prema polovima.

4. Jupiter kruži oko Sunca jednom u 11,8 godina

Sa naše tačke gledišta na Zemlji, čini nam se kao da se polako kreće na nebu, ali su mu potrebni meseci da se pomeri iz jednog sazvežđa u drugi

Otkrijte i Kakvu je ulogu Jupiter imao u formiranju ranog Sunčevog sistema?

5. Jupiter ima unikatne oblike oblaka

Gornja atmosfera Jupitera je podeljena na pojas oblaka i zone. Oni su prvenstveno napravljeni od kristala amonijaka, sumpora i kombinacije ta dva jedinjenja.

6. Velika crvena mrlja je ogromna oluja na Jupiteru

Ona postoji najmanje 350 godina i toliko je velika da bi tri Zemlje mogle da stanu unutra.

7. Jupiterova unutrašnjost je napravljena od sastojaka stena, metala i vodonika

Ispod Jupiterove masivne atmosfere (koja je napravljena prvenstveno od vodonika), postoje slojevi komprimovanog gasa vodonika, vodonika, a jezgro se sastoji od leda, stena i metala

8. Jupiterov mesec Ganimed je najveći mesec u Sunčevom sistemu

Jupiterovi meseci, kojih ima 28, ponekad su nazvani Jovijanski sateliti. Najveći od njih su Ganimed, Kalisto lo i Evropa. Ganimedov prečnik je 5.268 km, što ga čini većim od planete Merkur.

9. Jupiter ima tanak prstenasti sistem

Njegovi prstenovi su uglavnom sastavljeni od čestica prašine, koje su izbačene od nekih Jupiterovih manjih svetova tokom udara asteroida i komeda. Sistem prstena počinje nekih 92.000 km iznad Jupiterovih oblaka i prostire se na više od 225.000 km od planete. 

Otkrijte i Jesu li se sve planete Sunčevog sistema ikada našle u istoj ravni?

10. Do sada je Jupiter posetilo osam misija 

Misije koje su do sada posetile Jupiter su Pionir 10 i 11, Vojadžer 1 i 2, Galileo, Kasini, Ulises i misija Novi Horizonti, dok je misija Džuno još uvek u toku.

Druge misije u budućnosti bi mogle da se fokusiraju na Jovijanske mesece Evropu, Ganimed i Kalisto kao i površinske okeane.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka