Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li prvi čovek na Marsu biti – žena?

NASA planira da za 15 godina pošalje čoveka na Crvenu planetu, a 50 odsto generacije astronauta koji se nadaju da će kročiti na Mars čine dame.

  Izvor: Foto: Profimedia

Među njima su Nikol Onapu Man, En Meklejn, Džesika Majr i Kristina Hemok Koč, koje se trenutno pripremaju za putovanja u udaljene kutke svemira.

Meklejnova, koja je 15 meseci pilotirala helikopterima u Iraku, kaže da ju je u vojsku odveo osećaj dužnosti, ali misli da je to što je postala astronaut njena sudbina.

„Pored toliko sukoba u svetu, istraživanje svemira deluje kao svetionik nade“, rekla je Meklejnova.

Pogledajte: Žene su inspiracija za ceo svet

Prošle godine, Ruski centar za svemirsku medicinu započeo je eksperiment u okviru kog se šest astronautkinja ukrcalo u model svemirske letelice kako bi se utvrdile moguće posledice boravka u zatvorenom prostoru i stresa na dužim svemirskim putovanjima.

Sve ove dame ostvarile su velike ciljeve u svojim bogatim karijerama, a njihov novi izazov je da pokažu da su idealni kandidati za put na Mars. Let do Crvene planete jedan je od najvećih ciljeva danas ne samo kada je reč o Nasi, već i u slučaju drugih svemirskih agencija (ruskog Roskosmosa, Kineske nacionalne svemirske agencije i Evropske svemirske agencije) i privatnih kompanija kao što je „Spejs Iks“. Sasvim razumljivo: to će biti najdalje dokle je čovek u svojoj istoriji stigao i najambicioznija misija u istoriji istraživanja svemira.

Procenjuje se da će put do Marsa trajati šest do devet meseci, a astronauti će se suočiti s pečanim olujama, izuzetno niskim temperaturama, visokom radijacijom... Ipak, kandidati (u ovom slučaju, kandidatkinje) za ovu misiju ne razmišljaju o poteškoćama koje će ih dočekati na tlu Marsa i smatraju da je ono što će se takvom misijom postići dovoljna nagrada za rizik.

Saznajte:Muškarci i žene zaista vide stvari različito?

„Mars nas može naučiti mnogo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti naše planete“, ističe Džesika Majr.

Ukoliko jedna od ovih dama bude odabrana za put na Mars, to će biti veoma važno za borbu protiv diskriminacije žena. Ipak, kada je misija sa ženom u posadi predstavljena, piše „Dejli mejl“, kao potencijalni veliki korak ka ravnopravnosti, ove dame suočile su s pitanjima koja se svakako ne tiču nauke, tehnologije i izazova s kojima bi se mogle suočiti. Pogađate, na konferenciji za medije su morale da odgovaraju na pitanja o tome kako bi se snašle bez šminke i muškaraca.

NASA: Polovi u svemiru

Ilustracija: Prednosti i mane polova u svemiru

Nedavno sprovedeno istraživanje u kojem je učestovalo 544-oro astronauta (477 muškaraca i 57 žena) pokazalo je razlike u tome kako tela pripadnika različitih polova podnosi put u svemir. Utvrđeno je da je manja verovatnoća da će žena pretrpeti slabljenje vida i sluha, ali kada je reč o ortostatskoj intoleranciji, naučnici su primetili da je ženama po povratku na Zemlju teže da stoje uspravno bez gubljenja svesti. Takođe, otkriveno je da u kriznim situacijama damama srce kuca brže i da su podložnije nastanku kancera usled izlaganja snažnoj radijaciji.

Otkrijte: Zašto žene žive duže?

NASA, međutim, nije pronašla nijedan dokaz da postoji značajna razlika u bihevioralnom odgovoru tokom leta u svemir. 

Uz to, potrebna su dalja istraživanja o načinu na koji imuni sistem funkcioniše na ovakvim letovima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka