Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je važna boja odela astronauta?

Kada je NASA izabrala svetlonarandžastu boju za uniforme za uzletanje, u obzir je uzeto nešto daleko važnije od estetskog doživljaja izgleda astronauta.

  Izvor: Foto: NASA

Ova boja je izabrana zbog toga što odudara od svega ostalog u svemiru, pa je veoma vidljiva priikom potrage i spasavanja astronauta, objašnjava Brajan Danijel, član posade za spasavanje u Nasinom "Džonsonovom svemirskom centru" u Hjustonu. To je naročito slučaj ako, recimo, astronauti pri sletanju završe u vodi. Zahvaljujući tome, astronauti se osećaju bezbedno. 

Zanimljivo je da su istom ovom nijansom narandžaste boje ofarbani most "Golden Gejt" u San Francisku i kula" Tokio" u Japanu, visoka 333 metara. 

Saznajte i:Astronauti otkrivaju kada su bili u najvećoj opasnosti

Advanced Crew Escape Suit, odelo u kojem se ulazi u raketu i boravi u njoj je napravljeno tako da omogući astronautima da prežive nesreću tokom uzletanja ili sletanja rakete. Ono ima zalihe vazduha i vode, padobran i sredstva za preživljavanje kao što su radio-predajnik i lekovi. 

Otkrijte i:Kako se spava u svemirskoj stanici?

Trenutna verzija odela je usvojena 1994. godine, a odelo iste boje koje se ranije koristilo nazivalo se odelom za lansiranje i ulazak. 

Belo odelo

Odelo za šetnju po svemiru i aktivnosti izvan vozila je drugačije - belo, jer ova boja dobro reflektuje svetlost i odstupa od tamnog svemira. 

Ova odela se nazivaju jedinicama za kretanje izvan vozila i glomaznija su od onih koje astronauti nose prilikom uzletanja. Ona imaju sisteme za kontrolu temperature, dovoljnu zalihu vazduha i vode za piće, kao i čvrstu neprobojnu "ljusku" odela, koja štiti atronaute od svemirskog otpada. 

Zanimljivo:Možete li da uočite astronauta?

"Roskosmos"pravi svemirska odela "Sokol" za uzletanje i sletanje, "Orlan"  za šetnje svemirom. Oba ova odela su bela, a njihova funkcija je slična onima koja pravi NASA.

Kinezi, takođe, proizvode nešto drugačija odela za svemirske šetnje nego Amerikanci - reč je o odelu "Feitan", zasnovanom su na ruskom "Orlanu". Uz to, kineski astronauti nose odela slična "Sokolu" za uzletanje i sletanje.

Fascinantno:Kako astronauti plaču u svemiru? (VIDEO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka