Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobično putovanje meteora koji je pogodio Čeljabinsk

Istraživači su utvrdili da je meteor koji je 2013. godine pao u ruski grad istočno od Urala imao veoma uzbudljivo putovanje...

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada je 2013. godine meteor eksplodirao na nebu iznad Urala, izazvao je talas interesovanja u naučnom svetu za ogromnu populaciju mikroorganizama koje je iz svemira doneo na našu planetu.

Studija velike grupe naučnika za magazin Meteoritics & Planetary Science tvrdi da su takozvanom Čeljabinskom meteoru kosmički sudari i pre nas susreta sa Zemljom dobro poznati.

Meteorska kiša Perseida: Veličanstven pogled na nebo iznad naše planete

Istraživači su detaljno analizirali i mapirali karakteristike triju komada meteora na kojima je utvrđena minimalna kontaminacija Zemljinim materijalima. Iz dostupnih uzoraka utvrđena je prilično jasna slika o istoriji ovog meteora.

Merenja su otkrila vrlo kompleksnu istoriju ovog materijala. Pre nego što je pao na Zemlju, ovaj meteor preživeo je osam ozbiljnih sudara, od kojih je prvi bio pre oko 4,53 milijarde godina. Nakon prvog udari su se ređali - pre 4,45 milijardi, 3,73, 2,81, 1,46 milijardi godina, zatim pre 852 miliona, 312 i 27 miliona godina.

Uradite sami: Kako pronaći mikrometeorite kod kuće?

Čeljabinski meteor nosio je svoju istoriju sa sobom do Zemlje, gde je ispustio poslednji dah ostavivši čovečanstvu tragove za naučnike da ih dešifruju i ožive njegovu priču.

Izvor: Newsweek

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka