Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 iznenađujućih stvari koje se vide iz svemira

Pogledajte šta su sve proteklih decenija astronauti videli iz kosmosa.

  Izvor: Foto: Profimedia

Površinski kopovi

Površinski kopovi su masivni kamenolomi iz kojih se vade zlato, bakar, uran i ostale rude. Ove jame se kopanjem proširuju do gigantskih razmera tako da su vidljive iz svimira, kao i jezera ili planine. Najveći rudnik bakra koji se vidi iz svemira nalazi se u Solt Lejk Sitiju, u Juti, a dubok je 1,2 kilometara, a širok 4,4 kilometara.

Povezane vesti

Godišnja doba

Oni koji se dovoljno dugo zadrže u orbiti mogu da prate promenu godišnjih doba na osnovu promene topografije Zemlje. Zahvaljujući fotografijama koje snimaju Nasini sateliti, i Zemljani mogu da prate ove promene. Kada se sve fotografije povežu u jednu animaciju, moguće je pratiti proces otapanja leda i kišne i sušne periode u tropskim predelima, ali i rast i izumiranje vegetacije. Među najzanimljivijima je proces formiranja i otapanja leda na Arktiku.

Požari

Oni koji žive u sušnim predelima u kojima vladaju visoke temperature požar prihavataju kao svakodnevnu pojavu. Kada izbije veliki požar, dim i pepeo se dižu tako visoko da i astronauti mogu da osete miris gareži. Ipak, nisu samo požari velikih razmera vidljivi golim okom. U Nasinoj arhivi postoje fotografije manjih požara.

Vulkanske erupcije

Jeste li znali da se svake godine dogodi između 50 i 60 vulkasnikih erupcija, a astronauti mogu da vide pepeo i dim koji izbijaju iz "prirodnih odžaka"? Jedan od najaktivnijih vulkana je Saričev, koji je eruptirao osam puta od 1946. godine. Erupcija koja se desila 2009. godine je doslovno napravila rupu u oblacima.

Cvetanje fitoplanktona

Fitoplankton čine mikroskopski organizmi koji podsećaju na biljke koje se razmnožavaju velikom brzinom i stvaraju veliki broj algi na površini okeana. Fitoplankton je izuzetno gust i veliki, pa se u njegovoj potpunoj lepoti najbolje može uživati iz svemira. On je izuzetno važan za cirkulaciju okeana, ali i lanac ishrane. Takođe, apsorbuje velike količine ugljen-dioskida, tačnije trećinu njegove ukupne količine u vazduhu.

Granica između Indije i Pakistana

Posmatranje Zemlje iz svemira jer luksuz jer nam dozvoljava da sagledamo sve ono što povezuje ljude. Ipak, čak i nekoliko stotina hiljada kilometara iznad Zemlje nije dovoljno daleko da bi nam se iz vidokruga izgubile ružne strane života i razlike koje smo sami napravili. Na primer, granica između Indije i Pakistana je jako osvetljena kako bi se sprečili trgovina oružjem i napadi, a dugačka je 2.900 kilometara, što je čini vidljivom čak i iz svemira.  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka