Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postoji li život na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko?

Naučnici veruju da su zahvaljujući svemirskoj sondi "Rozeta", koja prati let ove komete, došli do važnih podataka...

  Izvor: Foto: NASA

Kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko sadrži mnoštvo mikroorganizama koji su uticali na njen izgled, tvrde dva vodeća britanska astronoma.

Ukoliko bi bila potvrđena, njihova teza bi potkrepila teoriju po kojoj su komete odigrale važnu ulogu u pojavi života na Zemlji.  Naučna zajednica, naime, smatra da su komete ne samo donele vodu na našu planetu već i da su u okeane "posejale" kompleksne organske molekule.

Saznajte: Koja je razlika između asteroida i komete?

Komete su mala nebeska tela unutar sunčevog sistema koje se sastoje od jezgra od leda, organskih materija i stena, a okružene su prašinom i gasom.

Od avgusta, kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko na putu ka Suncu prati sonda Rozeta, krećući se brzinom od 32,9 kilometara u sekundi.

Prikupljeni podaci u okviru misije Rozeta ukazuju na prisustvo crne kore, bogate kompleksnim organskim materijama, koja pokriva led. Snimci otkrivaju prostrana "mora" kao i jezera unutar kratera koji bi mogli da budu sačinjeni od zaleđene vode prekrivene organskim otpacima.

Misija Rozeta: Da li je voda na Zemlju zaista stigla s komete?

Svi ti elementi su "kompatibilni" s prisustvom živih mikroskopskih organizama, istakli su Maks Vilis sa Universiteta u Kardifu i Čandra Vikramasinge, direktor Centra astrobiologije u Bakingemu na današnjem sastanku Kraljevskog astronomskog društva.

Vilis i Vikramasinge veruju da na kometi 67P kao i na ostalim repaticama postoje mikrobi slični ekstremofilima, mikrobima koji naseljavaju najnegostoljubivije predele na Zemlji.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka