Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je moguće da Mesec sija?

Jeste li se ikada zapitali kako to da hladno nebesko telo prekriveno kamenjem i prašinom uspeva da emituje toliko svetlosti, ma koliko ono bilo blizu Zemlji?

  Izvor: Pogled na mesec iz Skoplja, Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Najjednostavnije, Mesec sija zato što se sunčeva svetlost reflektuje na njegovoj povšini. Iako nam se često čini da je Mesečev sjaj izuetno jak, istina je da njegova površina reflektuje tek između tri i dvanaest odsto od ukupne količine sunčeve svetlosti.

Saznajte i: Da li se Mesec zaista udaljava od Zemlje?

Svetlost koju opažamo sa Zemlje zavisi od trenutnog položaja Meseca u orbiti. Za 29,5 dana Mesec obiđe  krug oko Zemlje, a tokom njegove rotacije se menja i način na koji sija. Takođe, od rotacije zavise i mesečeve mene: polumesec, pun mesec, mlad mesec... U jednom trenutku tokom kretanja oko Zemlje, samo jedna mesečeva strana je okrenuta ka Suncu, tako da samo ona reflektuje svetlost, dok druga polovina ostaje u senci.

Pogledajte i: Jeloustoun pod mesečinom i zvezdama (VIDEO)

Mesec je najsvetliji kada se nalazi na stotinu i osamdeset stepeni od Sunca. Zamislite Sunce, Zemlju i Mesec u jednoj liniji - ovu pojavu nazivamo punim mesecom. Zanimljivo, nema svaki pun mesec isti naziv. Najpoznatiji su: Žetveni mesec u septembru, Ružin mesec u junu Crveni mesec, u avgustu. U julu se pojavljuje Gromoviti puni mesec, koji je ovo ime dobioiz razloga što su tokom jula u danima punog meseca oluje najsnažnije.

Saznajte i: Kako iznenadno buđenje utiče na mesečare?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka