Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je crna rupa uopšte rupa? Istine i zablude o kosmičkom fenomenu

Jesu li crne rupe zaista rupe i kakve sve vrste ove zanimljive kosmičke pojave postoje?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jeste li znali da crne rupe zapravo nisu rupe? Takođe, one spadaju u najmanje prostore u univerzumu koji su ispunjeni najvećom količinom materije, zbog čega je njihova snaga gravitacije velika. 

Zahvaljujući gravitaciji, sve što postoji na Zemlji stoji, umesto da lebdi. Kada merite svoju težinu, vi zapravo merite gravitaciju. Dakle, vaša težina je jačina sile gravitacije koja deluje na vaše telo. Što je više materije u telu, to je i težina veća. Isto je i sa predmetima -  što više materije u predmetima, to je i jačina gravitacije veća.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kada govorimo o crnim rupama, njihova sila gravitacije je toliko velika da iz njih čak ni svetlost ne može da se reflektuje. Zato ih ne bismo mogli videti čak ni kada bi najsjajnija zvezda sijala pored njih. Tako, umesto da reflektuju svetlost kao što je to slučaj s ostalim nebeskim telima, crne rupe postaju fenomen koji "guta", odnosno, apsorbuje svetlost. Isti slučaj je i s bilo kojom materijom koja se nađe u njihovoj blizini.

Nisu sve crne rupe iste

Postoje dve vrste crnih rupa: one koje nastaju eksplozijom zvezda supernova i supermasivne crne rupe. Prva grupa crnih rupa nastaje tako što se sagoreva sve gorivo i na kraju eksplodira. Ono što ostane nakon eksplozije se kondenzuje i formira crnu rupu. S druge strane, Sunce se sastoji od manje materije nego zvezde, tako da je verovatnoća da se ono pretvori u crnu rupu skoro nepostojeća.

Druga vrsta crnih rupa jesu supermasivne i njihova masa je od milion do 100 miliona puta veća od mase Sunca! Astronomi smatraju da su ovakve crne rupe skrivene u središtima galaksija i da svaka od njih ima svoj Mlečni put.

Kako bi se podobnije ispitale crne rupe i njihove karakteristike, naučnici su lansirali svemirsku opservatoriju XMM Njutn, koja uz pomoć rendgenskih zraka "nadgleda" svemir. Zapisi koje upravo ovaj teleskop beleži biće od velike koristi u izučavanju kosmičkog fenomena koji poznajemo pod nazivom crna rupa.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka