Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vatreni kraj misije Mesindžer: Pad letelice koja nam je pomogla da upoznamo Merkur

Nakon četiri godine proučavanja "prvog kamena od Sunca" do detalja, Nasina misija je okončana.

  Izvor: Foto: NASA / JHU/APL

Mesindžer (MESSENGER - Mercury Surface, Space Enviroment, Geochemist - Površina, svemirsko okruženje i geohemija Merkura) je bio prva letelica koja je posetila Merkur još od sredine 1970-ih, kada je svemirska letelica Mariner 10 preletela pored planete tri puta. Mesindžer je pao na planetu 30. aprila ove godine nakon što je iskoristio svo svoje gorivo, prikupljajući podatke sve do samog kraja.

Pogledajte i: Na Merkuru ima više aktivnosti nego što smo mislili

Prvi put predložen 1996. godine, Mesindžer je lansiran sa Kejp Kanaverala na raketi Delta II, 3. avgusta 2004. godine. Tada je na putu do Merkura - destinaciji udaljenoj 7,9 milijardi kilometara - izvršio jedno preletanje Zemlje, dva preletanja Venere i tri preletanja samog Merkura. Tokom 2011. godine, Mesindžer je postao prva letelica koja je orbitirala oko Merkura, ulazeći u eliptičnu orbitu oko planete koja je po udaljenosti varirala od 200 do skoro 15.000 kilometara od površine.

Nova otkrića

Orbitirajući preko 4.000 puta tokom poslednje četiri godine, letelica od 513 kilograma mapirala je unutrašnjost planete, izvela je njenu geološku istoriju, otkrila je da je njeno unutrašnje magnetno polje pomereno od planetinog centra i pronašla iznenađujuću količinu vode u njenoj egzosferi. Devet instrumenata Mesindžera takođe je otkrilo dokaze o prošlim vulkanskim aktivnostima, kao i mogućnostima da Merkur ima jezgro od tečnog gvožđa. Prošle godine, naučnici su čak naveli da je sonda uspela da pronađe snake godišnje meteorske kiše na Merkuru.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka